Zdravlje

Ljubav

Evo šta crni luk može da učini za vaše zdravlje!

Svi pričaju o belom luku i on jeste zaista zdrav, a evo šta crni luk može da učini za vaše zdravlje! U crnom luku se u visokoj koncentraciji nalazi flavonoid kvercetin, za koji je nauka dokazala da snižava rizik od bolesti srca ali to naravno nije sve.

Evo šta crni luk može da učini za vaše zdravlje! Screenshoot/Youtube



Iako je sve povrće generalno dobro za zdravlje, određeno ima jedinstvene moći i svojstva koja čak mogu da zamene i lekove.

 
Među ovakvim povrćem najpopularniji je beli luk, toliko da je crni gotovo pao u senku, potpuno nezasluženo! Predstavljamo vam 8 činjenica zbog kojih bi trebalo da pojačate unos crnog luka!

 

1. Riznica najvažnijih materija

 

Crni luk ima malo kalorija, ali zato ima pregršt vitamina, minerala i vlakana, među kojima su sledeći najvažniji:

 

- vitamin C (važan za izgradnju imuniteta, proizvodnju kolagena, apsorpciju gvožđa i obnavljanje tkiva, moćan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja);

 

- vitamini B grupe (folat (B9) i piridoksin (B6), koji igraju ključnu ulogu u radu metabolizma, funkciji nerava i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca):

 

Šta vas očekuje posle 40. godine: Rak uživa u mudrosti, Strelac zauvek mlad...


- kalijum (važan vitamin koji mnogi ne unose u dovoljnoj količini, a koji je ključan za normalno funkcionisanje ćelija, balans tečnosti u telu, prenos nervnih impulsa, funkcija bubrega i pokretanje mišića).

 

2. Pomaže zdravlju srca

 

Crni luk sadrži antioksidase i jedinjenja koja pomažu da se telo izbori sa upalama, snizi nivo triglicerida i holesterola, što sve zajedno snižava rizik od bolesti srca. Njegova jaka antiupalna dejstva pomažu i snižavanju visokog krvnog pritiska i snižavaju rizik od stvaranja ugrušaka.

 
U crnom luku se u visokoj koncentraciji nalazi flavonoid kvercetin, za koji je nauka dokazala da snižava rizik od bolesti srca.
 

Goveđi želatin kao lek za zdravstvene tegobe ali i u svrhu lepote i mršavljenja!

Beli luk: Neverovatna moć! Kada ga i kako jesti, a kada izbegavati!




3. Prepun je antioksidanasa

 
Antioksidansi su jedinjenja koja sprečavaju oksidaciju - proces koji vodi do oštećenja ćelija i predstavlja jedan od faktora rizika za razvoj kancera, dijabetesa i bolesti srca. U crnom luku nalazi se više od 25 različitih vrsta flavonoidnih antioksidanasa. 
 

4. Izvor antikancerogenih jedinjenja 

 
Nauka pokazuje da ishrana u kojoj je crni luk dosta zastupljen značajno snižava rizik od određenih vrsta raka, poput kancera stomaka i debelog creva. To je zahvaljujući sumpornim jedinjenjima i flavonoidnim antioksidansima u crnom luku. Sadrži i fisetin, flavonoid koji pomaže sprečavanju rasta tumorskih ćelija.

 

5. Pomoć kod povišenog šećera

 
Crni luk u svakodnevnoj ishrani pomaže da kontrolišete nivo šećera u krvi, što je naročito važno ljudima sa dijabetesom ili preddijabetesom, pokazalo je više studija.


6. Veća gustina kostiju

 
Iako su za zdravlje kostiju mlečni proizvodi najvažniji, crni luk takođe može da odigra važnu ulogu! Naime, dokazano je da crni luk snižava nivo oksidativnog stresa, pojačava nivo antioksidanasa i sprečava gubitak gustine kostiju, što je veoma važno za sprečavanje osteoporoze i jačanje skeleta.

 

7. Antibakterijska svojstva


Crni luk ima moć da se izbori sa opasnim bakterijama poput ešerihije koli, pseudomone, stafilokoka...

 

8. Za bolje varenje

 
Ova namirnica je odličan izvor vlakana i prebiotika, koji su neophodni za dobro varenje i zdravlje creva, ali i izgradnju imuniteta.


Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>