Ostalo

Sme�no

Zimnica: Vinov list u tegli! Recept je sasvim jednostavan!

Zimnica je, kako joj i ime kaže, zaliha hrane od drevnih vremena ostavljana za zimu kako bi se ona mogla preživeti. Danas je ponuda svežeg voća, voćnih prerađevina i drugih sličnih namirnica i obilna i pristupačna tokom cele godine. Ipak postoji hrana koju prosto želimo sami da ostavimo za zimu ili je preko zime uopšte nema. Vinov list preko zime ne možemo naći, a sarmice su sa njim odlične. Recept za vinov list u tegli je sasvim jednostavan.

Zimnica: Vinov list u tegli! Recept je sasvim jednostavan! Screenshoot/Youtube



Vinov list ubrati, oprati i dobro osušiti. Svaki list posoliti i ređati tako jedan na drugi 10-15 listova, pa uviti kao palačinku. 

Potrebna vam je veća tegla od 2-3-5 kg po vašoj želji. Slagati smotuljke od vinovog lišća u teglu. Ovo ćete ponavljati 2-3 dana jer će lišće onako posoljeno spadati ka dnu. Na kraju staviti dva ukrštena prutića odozgo i naliti cistim belim vinom i zatvoriti teglu. U početku proveravajte teglu i ako je vino usahlo, dolijte još koliko je potrebno. 

Preko zime uzimajte onoliko koliko vam je potrebno za pripremu sarmica ili bilo čega što želite spremiti i ne brinite, ostatak se neće kvariti.

Evo jednog recepta za sarmice u vinovom lišću!



Potrebno:

listovi vinove loze - 20 komada
mleveno meso - 250 g
pirinač - 1 šolja, okrugao
so
ulje - 1/2 šolje
peršun - suv
luk - 1 mala glavica

 

Zdrave jesenje čorbe! Fantastični recepti!




Priprema:

Oljuštite luk, sitno ga isecite i dinstajte u ulju. Dodajte dobro opran pirinač i pržite dok pirinač ne postane providan. Dodajte mleveno meso i pržite još 5 minuta uz neprestano mešanje. Začinite solju i suvim peršunom.

Stavite po jednu supenu kašiku od smese u svaki list i uvijte sarme. Poređajte ih u posudu za kuvanje. Pritisnite odgovarajućim tanjirom. Dodajte 300 ml mlake vode. Kuvajte oko 30 minuta, nakon toga ih ukoliko želite možete zapeći petnaestak minuta u rerni.

Gotove sarmice možete servirati sa pavlakom ili kiselim mlekom.


Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>