Ostalo

Sme�no

Barena paprika - zimnica koja treba da se nađe u svakom špajzu!

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svetu, a uz to ju je lako i uzgojiti. Svaki vrt u koji se zasadi obogaćuje širokom paletom sorti i boja koje variraju od zelene, žute, narandžaste, crvene, ljubičaste ili smeđe. Jedan od razloga zašto je omiljena je i njen ukus zbog kojeg je deo mnogih sirovih i kuvanih jela te predstavlja nezamenljiv začin. Barena paprika je zimnica koja treba da se nađe u svakom špajzu!

Barena paprika - zimnica koja treba da se nađe u svakom špajzu! Screenshoot/Youtube



100 g sveže crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Za barenu papriku potrebno je:

5 kg paprike šilje
1 l sirćeta
50 g sećera
150 g soli
1 kesica konzervansa
1 kesica vinobrana
3 l vode
10 g crnog bibera u zrnu


Priprema:

Paprike operemo presečemo na polovinu po dužini i očistimo od semenki. Za to vreme smo stavili da nam provri voda sa sirćem, soli i sećerom, stavimo paprike i ostavimo da se bare minut ali tek kada je voda proverela. Papriku vadimo u odvojenu posudu i ređamo u čiste tegle.
 

Ružina vodica - turski recept za moćno sredstvo protiv bora i virusa!

Kesten čisti krv i jača imunitet! Evo kako se koristi!


Kada smo tegle napunili od gore pospemo biberom u zrnu. U tečnost umešamo konzervans i vinobran i nalijemo tegle pazeći da ne ostane vazduha između paprika. Poklopimo zatvaračem. Tegle smestimo u tamnu prostoriju odnosno špajz.


Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>