Ostalo

Sme�no

Nezaobilazna zimnica: Kiseli krastavčići! Najbolji recept!

Ako ih volite i ne možete da zamislite zimu bez njih onda je ovo nezaobilazna zimnica i najbolji recept koji će vam sigurno uspeti. Kiseli krastavčići u tegli!

Nezaobilazna zimnica: Kiseli krastavčići! Najbolji recept! Svet Plus



Sigurno ste više puta čuli ili se vama dogodilo da vam kiseli krastavčići jednostavno ne uspeju, a to primetite tek posle nekog vremena, odnosno onda kada želite da ih upotrebite. Krastavčići jednostavno budu premekani, a ni ukus im nije za pohvalu. Da se to ne bi dogodilo sledite sledeći recept ali takođe je jako bitna stvar da tegle držite na tamnom i hladnijem mestu u kući.

Sastojci: 

5 kg kornišona, 
3 l vode, 
1 l sirćeta, 
3 kašike mirođije, 
lovorov list, 
6 kašika šećera, 
6 kašika soli, 
1 vinobran, 
biber u zrnu, 
seme slačice.



Priprema: 

Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu.

Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

Potom poređajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.

Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poređajte na mesto gde inače držite zimnicu.

Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>