Ostalo

Smeno

Sveti Jovan Glavosek: Danas se posti i izgovara molitva za zdravlje! (VIDEO)

Danas je Sveti Jovan, Jovan Glavosek, praznik koji Srpska pravoslavna crkva zvanično obeležava kao Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Praznik ima dugu tradiciju i danas se obavezno posti i izgovara molitva za zdravlje.

Sveti Jovan Glavosek: Danas se posti i izgovara molitva za zdravlje! (VIDEO) Screenshoot/YoutubeJedini rad koji se preporučuje je branje lekovitih trava - kantariona, nane, konjske čubure i lincure. Naročito je dobro nabrati kičice, hajdučku travu, cvet od lipe, dren, šipku, oskorušu i male zelene lubenice. Smatra se da će ove biljke doneti sreću svakoj porodici, a one su i narodni lekovi za lečenje mnogih bolesti.

U Crnoj Gori se svi dani na koje pada usekovanje proglašavaju za varovne u toj godini.

Na varovni dan naročito se poštuju narodni vidari, berači lekovitih biljaka i ljudi koji bajaju, jer se veruje da oni imaju velike moći u varovne dane. Varovnog dana ne valja ništa počinjati jer narod kaže da poslovi započeti u varovne dane neće biti srećni.
 

Veliki praznik i crveno slovo! Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja! (VIDEO)


Hercegovci na Svetog Jovana ne rade teže poslove i strogo paze da ne rade ništa oko semenja. Vode računa na koji je dan palo usekovanje i u toku cele godine izbegavaju da tog dana imaju bilo šta sa semenom.U hrišćanskom svetu se obeležava kao dan kada je osveštana crkva koju su na grobu Svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Jelena.

Ovom prilikom podseća se na stradanje Svetog Jovana, kome je, po naređenju izraelskog cara Iroda Antipa, glava odsečena i na tanjiru doneta carevoj pastorki, igračici Salomi.

Sveti Jovan je, po predanju, primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Bio je to i uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu cara Iroda koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

Jovan je osudio i javno razobličio Iroda zato što je oterao svoju zakonitu suprugu, kćerku arapskog cara, ubio svog brata Filipa i uzeo njegovu ženu. Prilikom proslave Irodovog rođendana Saloma je odigrala svoj ples, posle kojeg joj je Irod ponudio da traži šta god hoće. Ona je, na nagovor majke, zatražila glavu Svetog Jovana. Irodijada je zahtevala da se svecu odrubi glava i pokopa odvojeno od tela, u strahu da Sveti Jovan ne vaskrsne.Dan Usekovanja vernici provode u molitvi i strogom postu.

Na Svetog Jovana je rođen patrijarh Pavle, čovek koga su obični Srbi za života "proglasili" svecem.

Valjalo bi da izgovorite ove reči i pomolite se za zdravlje!

Uspomena pravednika slavi se pohvalama, a tebi je, Pretečo, dovoljno svedočanstvo Gospodnje da si se zaista pokazao časniji i od proroka, jer si se udostojio da u reci krstiš Onoga Koga si propoveao. Zato, postradavši za istinu, radujući se, objavio si radosnu vest onima koji su u adu, o Bogu Koji se javio u telu i uzeo greh sveta  Koji nam daruje veliku milost. 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>