Ostalo

Smeno

Najjednostavniji recept za kiselu zimnicu: Turšija iz bureta!

Zimski dani ne mogu se zamisliti bez kisele zimnice na stolu. Šarenilo boja na tanjiru otvoriće apetit čak i onima koji u tom trenutku nisu gladni. Ovo je najjednostavniji recept za kiselu zimnicu, odnosno turšiju iz bureta.

Najjednostavniji recept za kiselu zimnicu: Turšija iz bureta! Screenshoot/YoutubeOno što je za početak najbitnije da zapamtite je sledeće:

- Na 1 litar vode ide 1 gram konzervansa.

Potrebno:

zeleni paradajz, 
kornišoni, 
šargarepa, 
karfiol, 
paprike, 
4 glavice belog luka, 
3 korena rena, 
veza celera, 
20 g slačice u zrnu, 
400 g soli, 
10 l vode, 
grančice vinove loze. 

Zimnica se uveliko sprema: Odvojite šljive za jedan damski liker!Priprema: 

Količina povrća nije određena, a možete ga koristiti u količinama zavisno od veličine vašeg bureta i od toga koje povrće preferirate. Izaberite zdrave plodove, očistite ih i operite dobro.

Karfiol iskidajte na krupne komade (cvetove), paradajz izbušite viljuškom na 2-3 mesta, a paprike zasecite u krst na vrhu. Razdvojite čenove belog luka, ali ih nemojte ljuštiti.

Ređajte povrće u bure, tako što stavljate po malo od svih vrsta. Odozgo pospite semenom slačice i prekrijte listovima celera. Pripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije – pomešajte 10 l vode i 400 g soli u posudi i mešajte da se potpuno rastvori. Prelijte povrće gotovom salamurom da dobro pokrije povrće.

Napravite obruč od grančica vinove loze i stavite preko povrća da ga pritisne kada zatvorite poklopac. Ostavite turšiju 3 dana i nemojte otvarati. Nakon 3 dana pretočite tečnost jednom dnevno, dok turšija ne bude spremna za upotrebu. Turšija je spremna za oko 2 nedelje.

Nakon tog vremena, rastvorite kalijum sorbat (konzervans) za turšiju u malo salamure iz turšije. Na 1 litar vode ide 1 g sorbata.

Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/bonapeti.rs

Povezane vesti:


>