Zdravlje

Ljubav

Zdravlje mora biti na prvom mestu, zato ne jedite ovu hranu pre spavanja!

Udobna fotelja, dobar film... i naravno hrana. Svi uživamo u ovome ali zdravlje mora biti na prvom mestu, zato nikako ne jedite ovu hranu pre spavanja!

Zdravlje mora biti na prvom mestu, zato ne jedite ovu hranu pre spavanja! Svet PlusTAMNA ČOKOLADA

Kako ovo grešno zadovoljstvo može biti loše za vas, pitate se? Što je tamnija, to je čokolada slasnija, zar ne? Ipak, čokolada s visokim procentom kakaa takođe sadrži i veće količine kofeina koje će vas razbuditi, podstaći rad metabolizma i omesti vaš san. Iz istog razloga suzdržite se od ispijanja kafe i drugih kofeinskih napitaka pre spavanja.

ZAČINJENA HRANA

San usporava većinu telesnih funkcija uključujući i rad probave. Ukoliko pojedete pre spavanja začinjenu hranu isprovociraćete probavni sistem na pojačani rad. Povrh toga, jaki začini povisiće temperaturu tela i tako dodatno zbuniti organizam.

MASNA HRANA

Možda će vam konzumacija slasne pice ili prženih krompirića pomoći da lakše zaspite, ali će vam takva hrana ujedno i omesti miran san. Naučnici sa fakulteta u Minesoti sproveli su studiju na miševima koja je pokazala da hranjenje masnim namirnicama osigurava duže spavanje, ali je ono prožeto nemirom i čestim buđenjima.


CRVENO MESO

Hrana s visokim postotkom proteina poput crvenog mesa, zahteva dugotrajan proces probave. Za telo je posebno neugodno ako se konzumira bez ugljenih hidrata, pa je takav tip namirnica bolje izbegavati pre odlaska na spavanje.

PAHULJICE

Toplo mleko je prirodni sedativ koji provereno uspavljuje. Ako ga pomešate s tipičnom hranom za doručak, poput pahuljica mogli biste usporiti proces tonjenja u san. Glavni razlog za to krije se u velikoj količini šećera koji se industrijski dodaju u proizvodnji i koji razbuđuje organizam. Iz istog razloga izbegavajte i sve druge vrste poslastica s visokim postotkom šećera.

LISNATO POVRĆE I MAHUNARKE

Povrće s visokim postotkom prehrambenih vlakana poput zelja, kelja, celera i mahunarki odlično deluje na probavni sistem, pa se preporučuje da se jede tokom dana. Izbegavajte ipak ovu vrstu povrća pre spavanja, jer će omesti rad probave i miran san.

KISELO VOĆE

Dobar san ometaće i neko kiselo voće poput pomorandži i malina. Unos vitamina pre spavanja otežaće pravilan rad probavnog sistema, ali vam i dati energiju koju ne želite da osetite pre spavanja. Čuvajte se i konzumacije paradajza pre sna, jer on sadrži dosta kiseline koja podstiče gorušicu.
 

Dijeta! Deset dana 10 kg manje!!! Moguće je!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/MH

Povezane vesti:


>