Region

Svet

Region

Kralj Petar I sedma epizoda: Jedna majka traži svog sina Marinka!

Serija „Kralj Petar I“ sedma epizoda, biće emitovana 21. aprila u 20 časova na Prvom programu RTS-a.  I dok kralj Petar traži pomoć od stranih poslanstava, jedna majka traži svog sina Marinka. 

Kralj Petar I sedma epizoda: Jedna majka traži svog sina Marinka! Promo



U predhodnoj epizodi:

Iako Austrougari imaju više ljudstva i naoružanja, srpska vojska ima nešto mnogo značajnije - iskustvo iz dva balkanska rata. Ovo će biti od velike važnosti tokom Cerske bitke, prve u nizu koji Srbiju čeka. Šestu epizodu serije „Kralj Petar I“ pogledajte 14. aprila u 20č na Prvom programu RTS-a.

Uoči Cerske bitke, srpski vojnici u jedinici podnarednika Živote Radojčića raspoređuju se na vojne funkcije.  Marinko Spasojević iz sela Slovac, iako bez vojnog iskustva, dobija svoja zaduženja, ne sluteći da će uskoro morati da se suoči sa pravim licem rata. 

Bežeći od Austrougara koji su mu ubili roditelje, dečak Momčilo završava na bojnom polju, spreman da ih osveti. I dok na planinama vojska raspoređuje topove, pešadijci čekaju na znak regenta Aleksandra i generala Stepe Stepanovića, koji će usmeriti tok ove čuvene bitke. Tokom bitke na Ceru ukrstiće se putevi, ne samo austrougarske i srpske vojske, već i životni putevi Momčila, Marinka i Đorđa Karađorđevića. 




Sedma epizoda: 

Posle uspeha na Ceru, Austrougari kreću u nove napade, a srpska vojska je oslabljena i bez municije. Kralj Petar rešava da napusti banju i pridruži se svojoj vojsci. Sedmu epizodu serije „Kralj Petar I“ pogledajte 21. aprila u 20č na Prvom programu RTS-a.

Uspeh u Cerskoj bici nije prošao bez posledica. Vojska je oslabljena i bez municije, moral je na niskom nivou, a javljaju se i prvi slučajevi dezerterstva. Zato kralj Petar napušta banju i rešava da sa uveri u pravo stanje stvari. S obzirom na raspoloženje u vojsci, odluke o daljem delovanju moraju biti donete što pre. 

Iako Radomir Putnik zagovara primirje, smatrajući da je nastavak borbi samoubilačka misija, Živojin Mišić je pristalica žestokog napada na nadmoćnijeg neprijatelja. Za to je neophodna municija, koju srpska vojska ne poseduje. I dok kralj Petar traži pomoć od stranih poslanstava, jedna majka traži svog sina Marinka. 

Sedma epizoda serije „Kralj Petar I“ emituje se u nedelju 21. aprila u 20 časova na Prvom programu RTS-a. Reprizu možete pogledati naredne nedelje, 28. aprila u 16 časova. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>