Zdravlje

Ljubav

Zdrave, hrskave i hranljive kuglice! Bogate proteinima!

Ove zdrave, hrskave i hranljive kuglice od prosa pečene su u rerni, što ih čini manje masnim, ali ne i manje slasnim! Bogate proteinima, vlaknima, vitaminima B-kompleksa i mineralima, što ih čini vrhunskom namirnicom za sve, posebno za vegetarijance.

Zdrave, hrskave i hranljive kuglice! Bogate proteinima! Screenshoot/Youtube




Zbog svoje orašaste teksture i blago slatkastog ukusa, proso je idealna namirnica kako za slane, tako i za slatke zalogaje. Lako se vari, bogato je proteinima, vlaknima, vitaminima B-kompleksa i mineralima, što ga čini vrhunskim namirnicom za sve, posebno za vegetarijance. Odlična je namirnica za probavu i jačanje imuniteta, pomaže pri čišćenju organizma, uz sve da ima nizak glikemijski indeks. 

Proso spada u alkalnu skupinu namirnica zbog čega se lako razlikuju i dobar izbor za ljude s osetljivim želucem. 

Sastojci: 

200 g prosa, 500 ml vode, 1 veća luka, 1 vezica peršuna, 50 g rendanog sira, 2 kašike maslinovog ulja, 2 jaja, 2 prstohvata soli, 1 grančica ruzmarina, 3-4 kašike prezle, malo bibera. Možete po želji dodati i susam. 

Priprema: 

U dublji lonac stavite proso, kratko ga na suvo prepržite u loncu, a zatim na 500 ml proključale vode. Posolite ga i malo pobirajte kuvajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta (dok proso skroz ne upije tečnost).

Kuvanom prosu dodajte sitno seckani luk, maslinovo ulje, rendani sir i seckani peršun, pa sve dobro izmešajte. Po potrebi dodatno začinite solju i biberom. Pustite proso da se skroz ohladi, pa dodajte razmućena jaja i sve dobro izmešajte.

Mokrim rukama formirajte kuglice koje ćete uvaljati u prezle pomešane sa sitno seckanim ruzmarinom. Kuglice složite u posudu za pečenje koje ste premazali maslinovim uljem pa stavite da se peče u prethodno zagrejanoj reni na 180 stepeni i pecite 15 minuta. Poslužite ih tople, samostalno ili uz sos od paradajza.

Ostatak odložite u frižider, ubacite u omiljene salate za lagani ručak ili večernji obrok!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Recepti Balkana

Povezane vesti:


>