Zdravlje

Ljubav

Pirinač: Pogrešno kuvanje može dovesti do teških bolesti!

Pirinač je prilog raznim jelima, a često ga spremamo i kao poslasticu. Naučnici upozoravaju, pogrešno kuvanje može dovesti do teških bolesti!

Pirinač: Pogrešno kuvanje može dovesti do teških bolesti! Svet PlusJedna od najčešćih metoda kuvanja pirinča može da dovede do niza zdravstvenih problema, ukljčujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici. Pirinač kuvate na klasičan način – barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari? Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj metod kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše "Independent".

Osim industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u pirinču, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju. Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ostane da se natopi tokom noći, potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.

Prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za Bi-Bi-Si program “Trust me, I’m a doctor“.

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jedan deo pirinča stavljao je dva dela vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja kada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na deo pirinča sipao pet istih delova vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80 posto.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>