Ostalo

Smeno

Najbizarnija supa za koju ste ikada čuli! Pravi se od gnezda ptica! (VIDEO)

Najbizarnija supa za koju ste ikada čuli! Pravi se od gnezda ptica! O tim gnezdima su stvorene fantastične priče. Najbliža je istini pretpostavka da su ova gnezda napravljena od morskih algi i sokova za varenje ovih ptica.

Najbizarnija supa za koju ste ikada čuli! Pravi se od gnezda ptica! (VIDEO) Screenshoot / YoutubeOva gnezda zovu "salangane", a danas se zna da pljuvačne žlezde salangana u doba parenja luče gustu, lepljivu tečnost, koja sadrži devedeset posto azotnih sastojaka, nerastvorljivih u vodi. Ove ptice svijaju svoja gnezda na visokim, nepristupačnim stenama i liticama duž obale Jave i drugih malezijskih ostrva.

Pronalaže i prikupljanje ovih gnezda vrlo je težak i opasan posao, koji se može opravdati jedino time što je bogato plaćen. Supa od gnezda ovih ptica vrlo je skupoceno jelo. Za svaki tanjir supe potrebno je oko 100 grama gnezda. Pre nego što supa dospe na sto, gnezda prolaze kroz bezbroj faza rada. Najpre se peru u nebrojeno hladnih voda, kuvaju u kišnici i trljaju uljem od kikirikija. Onda se ispiraju u vrućoj vodi, a zatim pincetom pažljivo čiste od perja i paperja, sve dok se ne dobiju čista i nabubrela vlakna.

Ovako dobijena vlakna stavljaju se u bistru, proceđenu goveđu ili pileću supu i kuvaju na vatri oko pola sata. Po pravilu u ovu supu se ne stavlja nikakav dodatak, mada autor knjige “Kuvar svog vrta”, Juan Nej, dopušta da se u krajnjem slučaju upotrebe pečurke, bambusovi izdanci isečeni na kolutove, peraja ribe “či” ili meso mladog fazana isečeno na kocke.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com


>