Lepota

Ljubav

Akne: TRI stvari utiču na njih, rešite ih se ŠTO PRE!

Ako vam nije genetika podarila čisto i sjajno lice, onda znate da je veoma važno da kožu negujete i redovno održavate njenu higijenu. Akne, koje su najvidljivije na licu, mogu mnogo da smetaju, a mogu da budu pokazatelj nekih veoma ozbiljnih problema.

Akne: TRI stvari utiču na njih, rešite ih se ŠTO PRE! Foto: Svet Plus




Iako se uglavnom pojavljuju tokom puberteta, u skladu sa hormonskim promenama, nije retko da se one „održavaju u životu“ i u odraslom periodu. Istraživanja pokazuju da akne „pogađaju“ od 80 do 90 odsto mladih, ali da samo 20 do 30 odsto njih zatraži lekarsku pomoć.

Poslednjih godina, sve više odraslih, pogotovo žena, bori se sa aknama i kasnije tokom života. Najčešće se javljaju na licu, ali nije čudno i da se pojavljuju na vratu, ramenima i leđima.

Kao glavni uzrok i okidač nastanka akni smatraju se hormoni, te se zbog toga one češće javljaju upravo kod tinejdžera, kada su oni „najaktivniji“.

Za razvoj akni, pored hormona, može da bude „zaslužna“ i pojačana osetljivost lojnih žlezdi. Jedan od uzročnika nastanka akni mogu da budu i lekovi poput steroida i litijuma.

Iako nisu direktan uzročnik, postoje određeni „okidači“ za nastanak i razvoj akni poput ishrane koja je bogata ugljenim hidratima ili prekomerna konzumacija kravljeg mleka i mlečnih proizvoda. Pušenje, takođe može da podstakne nastanak akni, ali i šminka, koja začepljuje pore. Određeni preparati za negu kože takođe mogu da uzrokuju nastanak akni, pa dobro proveravajte šta nanosite na istu.

Kada je reč o lečenju akni dobro je posavetovati se sa lekarom šta vam je činiti, a oni koji sa njima imaju problem mogu da koriste preparate za čišćenje, toniranje i negu.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>