Ostalo

Sme�no

Danas je Veliki Petak, najtužniji dan hrišćanstva! Dan kada je zabranjeno piti vino!

Danas je Veliki Petak, najtužniji dan hrišćanstva, dan kada je razapet gospod Isus Hristos i dan kada je zabranjeno piti vino!

Danas je Veliki Petak, najtužniji dan hrišćanstva! Dan kada je zabranjeno piti vino! Svet Plus



Pravoslavni vernici danas obeležavaju najtužniji hrišćanski praznik, Veliki petak. Na današnji dan razapet je gospod Isus Hristos, a kada je video šta vojnici rade sa njim, rekao je čuvenu rečenicu:

"Oče, oprosti im ne znaju šta rade".

Još uvek postoje nedoumice oko toga da li se danas farbaju jaja ili to treba ostaviti za subotu jer danas ne treba ništa da vri na šporetu vašeg doma. Neke domaćice, veče pre Velikog petka skuvaju jaja, a danas ih šaraju. Svakako, koji god dan da ste izabrali, prvo jaje se boji crvenom bojom i ono se zove "čuvarkuća", čuva se do sledećeg Uskrsa. Crveno jaje od predhodne godine zakopajte u zemlju (ispod drveta ruže) kako bi vam čitava godina bila puna sreće i blagostanja. 

Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Na Veliki petak zabranjeno je da se pije vino, jer ono predstavlja nevino prolivenu krv Isusa Hrista, a na ovaj dan se posti na vodi. 

Preskočite danas kućne poslove i ne uzimajte iglu u ruke jer staro verovanje kaže da će ženi zbog ovoga izbiti plikovi po rukama. Veruje se još i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti i sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>