Ostalo

Sme�no

Anandi Gopal Joši: Google slavi 153 godina od rođenja Anandi Gopal Joši! (VIDEO)

Anandi Gopal Joši: Google slavi 153 godina od rođenja Anandi Gopal Joši, koja je bila jedna od prvih indijskih lekara.

Anandi Gopal Joši: Google slavi 153 godina od rođenja Anandi Gopal Joši! (VIDEO) Screenshoot Youtube



Anandi Gopal Joši, bila je prva žena indijskog porekla koja je studirala i diplomirala na medicini u Sjedinjenim Državama. Veruje se da je i prva Indijka koja je kročila na američko tlo. Rođena je u Kailanu i udali su je sa devet godina za čoveka, udovca koji je bio stariji od nje skoro dvadeset godina.

Radila je kao službenik u pošti u Kailanu, a kasnije je prebačena u Alibag i na kraju u Kalkutu. Bila je progresivan mislilav i neobično za to vreme, podržavala je obrazovanje žena. Sa četrnaest godina, rodila je sina ali je dete živelo samo deset dana jer medicinska nega neophodna za preživljavanje, nije im bila dostupna. Ovaj događaj bio je prekretnica u njenom životu i inspirisao je da postane lekar.

Suprug je podstakao da studira medicinu, a 1880. godine poslao je pismo, poznatom američkom misionaru navodeci njenu zainteresovanost za studiranje medicine u Sjedinjenim Državama. Anandi je otputovala u Njujork brodom i tada je imala 19 godina. Diplomirala je 11. marta 1885. godine bez obzira na loše zdravstveno stanje. Krajem 1886. godine vraća se u Indiju gde je postavljena za lekara na ženskom odeljenju lokalne bolnice. 

Umrla je od tuberkoloze početkom sledeće godine 26. februara 1887, pre nego što je napunila 22. godine. Njena smrt oplakivana je širom Indije.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>