Region

Svet

Region

Serija o srednjovekovnoj Srbiji: Nemanjići - rađanje kraljevine!

Igrana serija o srednjovekovnoj Srbiji  "Nemanjići - rađanje kraljevine", reditelja Marka Marinkovića, jedan je od najvećih projekata Radio-televizije Srbije, koja se prvi put bavi srednjim vekom u igranom serijskom programu.

Serija o srednjovekovnoj Srbiji: Nemanjići - rađanje kraljevine! PromoSerija o srednjovekovnoj Srbiji svakako će probuditi veliki interes, jer je u njoj pored ratno-istorijske i duhovne snažno razvijena i melodramska linija priče. U scenariju Gordana Mihića za ovu seriju usaglašena je relacija između istorijskih činjenica i dramskih likova. Ovaj odnos deluje životno i dočarava atmosferu na dvorovima, ratištima i svakodnevni život podanika tog vremena. Serija o Nemanjićima donosi istorijske turbulencije vezane za ranu srpsku državu krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića. 

Važan aspekt priče o Nemanjićima vezan je za podizanje Hilandara na Svetoj Gori gde su u tom času Simeon i Sava kao monasi. Odluka o osnivanju srpskog manastira na gori Atoskoj je dobrim delom politička i pripada istom tipu državno-ideološkog "razloga" kojem pripada i krunisanje 1217. Druga grupa poruka tiče se države i krunisanja kao dela dinastičke priče o kraljevstvu. Na ovom planu priča počinje Nemanjinom abdikacijom i predajom prestola mlađem sinu 1196. na državnom saboru u crkvi Sv. Petra i Pavla u Rasu. Nastavlja se građanskim ratom između dvojice braće, jer je starijem osporeno nasledstvo. Važan aspekt priče su prilike u Vizantiji, jer je Stefan carski zet.U seriji učestvuju 222 glumca, oko 2700   statista i kaskadera bilo je potrebno za stvaranje priče o dinastiji Nemanjić, a snimana je na 23 autentične lokacije. "Nemanjići - rađanje kraljevine" donose, dakle, političku dimenziju, ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu, legendu - sve ono zbog čega će različite generacije televizijske publike pratiti ovu seriju.

U ulozi Stefana Prvovenčanog pojavljuje se Vojin Ćetković, Stefana Nemanju tumači Mladen Nelević, Svetog Savu igra Dragan Mićanović, a uloga Vukana Nemanjića poverena je Nebojši Glogovcu. Ostale uloge tumače Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović, Jelena Gavrilović i mnogi drugi.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus


>