Region

Svet

Region

Ko su zapravo bili Ijan Pejsli i Martin Mekginis? VIDEO

Film o neobičnom prijateljstvu dva politička titana na velikom platnu od danas

Ko su zapravo bili Ijan Pejsli i Martin Mekginis? VIDEO Foto: Screenshot YouTube



Posle 40 godina sukoba u Severnoj Irskoj, vodeći igrači sastali su se u Sent Andresu kako bi dogovorili konačan i trajni mirovni sporazum. Uspeh pregovora zavisio je od Ijana Pejslija i  Martina Mekginisa, dva zakleta neprijatelja. A ko su zapravo bili oni? Film „Putovanje“ na vrlo realan način prikazuje dva politička titana koji nakon mnogo godina neslaganja pronalaze zajednički jezik i započinju prijateljstvo koje će trajati do smrti Pejsilija 2014. godine.

Ijan Pejsli, vođa Demokratske unionističke partije i Martin Mekginis, zapovednik Irske Armije, borili su se na suprotnim stranama i ono malo što su delili nije bilo za pohvalu: obostranu mržnju i potpuno neslaganje sa suprotnim idealima. Ipak, njih dvojica su uspeli da sagledaju situaciju u celosti i promene sudbinu dva naroda na bolje. Upravo film „Putovanje“, koji su mediji proglasili najboljim britanskim filmom u poslednjih 5 godina, govori o ovom neobičnom prijateljstvu i jednom neplaniranom putovanju koje će promeniti tok politike Irske i Engleske. Na tom putovanju, posle prvobitnih uvreda, njihov razgovor menja tok i počinju da se pojavljuju pukotine u njihovim oklopima. Rivali otkrivaju da nisu toliko različiti i počinju da grade prijateljstvo.

Kako su se glumci Timoti Spol i Kolm Mini snašli u ulogama političara Pejslija i Mekginisa možemo videti u bioskopima od danas.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>