Region

Svet

Kralj opere Plasido Domingo prvi put u Beogradu 8. decembra (Video)

Jedan od najpoznatijih glasova sveta, španski tenor Plasido Domingo, nastupiće po prvi put u Srbiji posle više od dve decenije, u Kombank Areni, 8. decembra 2014. godine.

Kralj opere Plasido Domingo prvi put u Beogradu 8. decembra (Video)Nazivaju ga kraljem opere, istinskim renesansnim čovekom muzike i najvećim operskim umetnikom savremenog doba sa razlogom! Maestro Plasido Domingo, višestruko talentovan umetnik, priznat ne samo kao pevač već kao i dirigent, u svojoj višedecenijskoj impresivnoj karijeri uključuje 144 pevačkih rola, što predstavlja svojevrstan rekord i cifru bez konkurencije kroz čitavu istoriju opere.

Kao cenjen dirigent  i direktor Opere Los Anđelesa, u njegovom opusu nalazi se i preko 500 izvođenja pod njegovom dirigentskom palicom, kao i veliki broj albuma. Kao generalni direktor Opere Los Anđelesa, predstavlja moćnu figuru među operskim upravnicima.

Napunio je 73 godine u januaru, ali njegov šarm, talenat i energija i dalje traju istim intenzitetom. Glas tople boje i izuzetne pokretljivosti savršeno se nadopunjuje sa njegovom glumačkom nadarenošću i daje mu ono što sam Domingo smatra svojom najvećom prednošću, mogućnost da pruža zadovoljstvo ljudima širom sveta.

Skoro da ne postoji opersko delo u kome se nije oprobao! Za sva vremena, ovekovečio je Alfreda iz "Travijate", Artura iz "Lučije od Lamermura", Don Hozea iz "Karmen" i mnoge druge operske likove.

Njegovih preko stotinu snimaka čitavih opera, kompilacija arija i dueta, kao i crossover diskova uključuju antologije kompletnih Verdijevih arija za tenor u izdanju kuće Deutsche Grammophon, kao i EMI-jeve albume vagnerijanskih rola koje nije izveo na pozornici - Zigfrida i u "Zigfridu" i u "Sumraku bogova", kao i Tristana u celovitom snimku "Tristana i Izolde".

Njegov opsežan rad u studiju nagrađen je Gremijem čak jedanaest puta, a latinskim Gremijem dva puta, dok je Emi nagrade dobio za televizijsko ostvarenje "Omaž Sevilji" i "Silver Gala" program u Metu. Bio je ličnost godine Latinske snimateljske akademije 2010. godine.

 Domingo je snimio i više od 50 muzičkih spotova, pored 4 operska filma: "Karmen", "Travijata", "Otelo" i "Toska", plus "Rigoleto" koji se snima u italijanskom gradu Mantui, gde je i smeštena radnja opere. Nastupio je kao dirigent na mnogo koncerata u Metropolitenu, Kraljevskoj operi u Kovent Gardenu, Bečkoj državnoj operi i Operi Los Anđelesa, između ostalih ansambala, kao i sa simfonijskim orkestrima Čikaga, Berlina, Montreala, Londona...

Sa svojim čuvenim kolegama, Karerasom i Pavarotijem, 1990. godine spontano je osnovao Tri tenora i nastupajući svaki put sa ogromnim uspehom širom sveta, definitivno srušio barijere klasičnog izvođenja arija i približio svet opere širokom auditorijumu.Plasido Domingo dosta pomaže mladim umetnicima i osnivač je i pokretač međunarodnih takmičenja pevača, kao i programa za mlade umetnike, ambasador je dobre volje UNESCO-a, a takođe je i veliki humanitarni radnik.

Nosilac je brojnih priznanja među kojima su odličja Gran Cruz de la Orden de Isabel la Catolica, Medalla de la Orden de las Artes y las Letras de Espana, kao i Premio Principe de Asturias de las Artes; u Meksiku, gde je odrastao, nosilac je odličja Aguila Azteca. Dobio je Predsedničku medalju slobode u SAD-u, a nosilac je titula Komandanta Legije časti u Francuskoj, počasnog Viteza britanskog carstva, ali i počasnih odličja Italije kao i počasnog doktorata za životnu predanost i doprinos muzici i umetnosti.

Do 2014. Domingo je tokom 53 godine karijere pevao vodeće uloge u više od 3700 izvođenja - od toga 700 samo u Metu! Međutim, nema znakova posustajanja; njegov preliminarni raspored od jula 2014. do juna 2015. uključuje 47 nastupa u 7 glavnih operskih rola, 5 u zarzuela "Luisa Fernanda", 13 na koncertima i 4 u ulozi dirigent; sve to u 17 različitih gradova, u 13 zemalja, na 4 kontinenta! Takođe, ostaje nosilac višestrukih dužnosti kao Generalni direktor Opere u Los Anđelesu i pokretačka sila "Operalije".


Foto: Promo

Newsweek i druge publikacije Dominga adekvatno nazivaju "Kraljem opere", "istinskim renesansnim čovekom muzike" i "najvećim operskim umetnikom savremenog doba", a njegova uzrečica i moto je: "Ako se odmaram, zarđaću".

Ovo će biti jedinstvena prilika da 8. decembra u Kombank Areni čujete uživo velikog Dominga!

Ulaznice će uskoro biti u prodaji.

Autor: B.B.
Foto: Screenshot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>