Svet

Region

Pre 56 godina rođen je kralj popa Majkl Džekson

Kralj popa Majkl Džekson, jedna od najznačajnijih figura u popularnoj kulturi, rođen je na današnji dan pre 56 godina u Geriju, industrijskom gradu na severozapadu Indijane.

Pre 56 godina rođen je kralj popa Majkl DžeksonSvoj muzički talenat pokazao je veoma rano, nastupajući kao petogodišnjak na božićnim koncertima, a 1964. godine se sa bratom Marlonom pridružio grupi "Braća Džekson", koju su činili njihova braća Džeki, Tito i Džermejn.

Na početku, svirali su kongo i tamburinu. Mladi Majkl je zatim počeo da nastupa kao prateći vokal i da pleše, a kada je napunio osam godina, on i Džermejn postali su vodeći vokali. Tada je naziv grupe promenjen u "Džekson 5". Bend je po Srednjem zapadu nastupao od 1966. do 1968. godine, a često je nastupao i u klubovima za odrasle.

Majkl je solo karijeru započeo je 1971. godine, a početkom 80-ih godina postao je dominantan na pop sceni.

Njegov album "Thriller" iz 1982. godine je najprodavaniji album svih vremena i bio je zaslužan za preobražaj muzičkih spotova, zahvaljujući spotovima za svoje numere: Beat It, Billie Jean, Thriller... Inspirisao je brojne pop, rok, ritam i bluz i hip-hop izvođače. Dva puta je uvršten u "Rokenrol kuću slavnih", tokom karijere je osvojio 15 Gremi nagrada i 26 američkih muzičkih nagrada, a prodao je preko 750 miliona albuma širom sveta.

Njegov privatni život bio je veoma buran, obeležen skandalima i plastičnim operacijama koje su izazvale oprečna mišljenja. Dva puta je bio ženjen i ima troje dece.

Iako je preminuo pre pet godina, Majkl Džekson je i dalje prisutan u javnosti zahvaljujući hologramima, posthumnom albumu, spektaklima u njegovu čast, parnicama oko nasleđa i bankovnom računu koji se neprestano uvećava.

Preminuo je u 50. godini života od prekomerne doze anestetika propofola. U danima koji su prethodili tragičnom ishodu, pripremao se za veliki povratak na muzičku scenu nakon duže pauze, za seriju koncerata u Londonu. Lekar Konrad Mari, koji je pevaču dao fatalnu dozu propofola, osuđen je u novembru 2011. godine za ubistvo iz nehata na četiri godine zatvora i u međuvremenu je pušten na slobodu.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug.rs
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>