Ostalo

Smeno

Festival irske kulture u Beogradu od 13. do 18. marta

Beograd će ponovo biti domaćin živopisnog Festivala irske kulture. Arena Beograd i BIF zajedno će obeležiti nedelju irske kulture, koja će se održati od 13. do 18. marta u Beogradu.

Festival irske kulture u Beogradu od 13. do 18. marta"Krunu" ove manifestacije predstavlja veličanstveni nastup čuvene irske plesne trupe "Lord of the dance", zakazan za 18. mart u Kombank Areni.

Ovogodišnji, drugi po redu BIF, održaće se u vreme najvećeg irskog nacionalnog praznika Dana Svetog Patrika. Biće to divna prilika da se na jednom mestu otkrije irska kultura i istovremeno istraže irsko-srpske veze širom Evrope. U fokusu će biti ples, te će publika imati prilike da vidi nastup Erin’s Fiddle i Celtic Rhythm, srpskih plesača koji su ovladali tajnama irskog stepa, kao i spektakularni show "Lord of the Dance" poslednjeg dana festivala.

Za vreme festivala u restoranu Supermarket u Višnjićevoj ulici posluživaće se po promotivnoj ceni tradicionalni irski obrok, hrskavo jelo zvano Fish and Chips (riba sa pomfritom), kao i pita sa viskijem, dok će vas na istom mestu dočekati i izložba fotografija Dermont Kelly-a, ali i muzička podloga DJ Supercut-a.

Poklonici pisane reči imaće priliku 14. marta na Filološkom fakultetu da se upoznaju sa delom irskog pisca Hjuberta Batlera, koji je živeo u Jugoslaviji i napisao više od 60 eseja o Balkanu. Slučajno se desilo da je Batlerov rad u Irskoj postao nepodesan baš u vreme kada je objavljivano njegovo istraživanje o fašističkim zločinima u Jugoslaviji, za vreme Drugog svetskog rata.

Svake večeri festivala u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke moći ćete da vidite po dva irska filma najnovije produkcije, a reditelj filma "Crni led" Johnny Gogan doći će na projekciju svog filma u subotu 15. marta.Black Turtle bar i mini pivara napraviće irski specijalitet - zeleno pivo za zabavu povodom 17. marta, Dana Svetog Patrika. Najpoznatiji irski praznik u baru Black Turtle proslaviće i plesači čuvene svetske plesne atrakcije "Lord of the dance". Biće to jedinstvena prilika da se prisustvuje tipičnoj irskoj zabavi u srcu Beograda, sa obiljem pesme i plesa.

Majstori plesa "Lord of the dance" na dan nastupa u Kombank Areni, 18. marta, svoje veštine podeliće srpskim plesačima i muzičarima u okviru plesne i muzičke radionice. Najpoznatiji "leteći Irci" preneće našim izvođačima tajne uspeha i dugogodišnje predanosti ovom plesu. Nastup "Lord of the dance" zaokružiće ove živopisne dane irske kulture u Beogradu, u okviru kojih će svako osetiti pravi irski duh i magiju!

Autor: B.B.
Foto: PR

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>