Svet

Region

Kako Novak Đoković može opet do broja jedan?

Novak Đoković moći će da se vrati na čelo ATP liste do kraja 2013. samo ako trijumfuje u svim preostalim mečevima, a Rafael Nadal ostvari najviše jednu pobedu.

Kako Novak Đoković može opet do broja jedan?



Đokovićev zaostatak u odnosu na Nadala trenutno iznosi 1.420 bodova, i ukoliko Nadal ostvari barem jednu pobedu u Londonu, Novak neće moći da ga prestigne sledeće nedelje. Razlog za to je što jedna pobeda u prestonici Velike Britanije donosi 200 bodova, a maksimalan broj bodova koji jedan teniser može da osvoji je 1.500.

To ujedno znači da će Španac ukoliko dođe do dva trijumfa u prestonici Velike Britanije definitivno će i osigurati prvo mesto na kraju 2013. To će Nadalu poći za rukom čak i ako Novak ostvari svih pet trijumfa u Londonu i osvoji Dejvis kup sa nacionalnim timom Srbije.

Uveliko se prave računice kako bi Novak Đoković mogao da se vrati na teniski tron, i evo rezultata: on bi mogao da osvoji ukupno 1.725 bodova ako trijumfuje u svim predstojećim mečevima, ali i naš tim osvoji elitno takmičenje.

U Londonu se za svaku pobedu u grupnoj fazi dobija po 200 bodova, trijumf u polufinalu donosi 400, a titula dodatnih 500 bodova. U Dejvis kupu za svaki trijumf sleduje po 75 bodova, ali u slučaju dobrog rezultata tima svakom teniseru sleduju bonusi koji dovode do maksimalnih 225 bodova. Sve to ukazuje da Novak mora da ima savršen niz, ali i da Nadal ostvari iznenađujuće loš plasman u Londonu da bi došlo do smene na tronu.

Đoković prvi meč u Londonu igra u utorak od 21h sa Švajcarcem Rodžerom Federerom, dok se Nadal od 15h istog dana sastaje sa sunarodnikom Davidom Fererom. Đoković je u grupi i sa Huanom Martinom del Potrom i Rišarom Gaskeom, dok će Nadalovi preostali protivnici biti Tomaš Berdih i Stanislas Vavrinka.

Autor: T.I.
Izvor: b92.net
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>