Ostalo

Sme�no

Napokon je stigao iOS 7: Jednostavnije i modernije (Foto+Video)

Od sinoć je napokon dostupna nova verzija Apple-ovog mobilnog operativnog sistema koja donosi novi dizajn i zanimljive nove opcije.

Napokon je stigao iOS 7: Jednostavnije i modernije (Foto+Video)



Korisnici iPhone-a (od modela iPhone 4) i iPad-a (od iPad-a 2) od sinoć konačno mogu skinuti novu verziju Apple-ovog mobilnog operativnog sistema iOS 7. Ova verzija iOS-a donosi najveće promene još od predstavljanja prvog iPhone-a i potpuno novi dizajn samog operativnog sistema i ikona, a nadogradnju Apple-ovog softvera pratili 
Apple iOS 7 do detalja: iRadio, napredniji Safari, androgena Siri (Foto+Video)
su i brojni developeri i kompanije koje su predstavile nove verzije svojih aplikacija pa su korisnicima sada dostupne nove aplikacije za Facebook, Twitter i slično.

Novi iOS sada je jednostavniji i moderniji pa će se većina korisnika verovatno brzo navići na novi izgled - iako će uvek biti nezadovoljnih korisnika koji će preferirati stari izgled operativnog sistema. Nova verzija Apple-ovog softvera ne donosi samo novi dizajn, već je ova kompanija predstavila i neke zanimljive opcije koje će olakšati korišćenje samog telefona.


Foto: thinkmobile.appcelerator.com

Verovatno najveća novost koju donosi iOS 7 je kontrolni centar - opcija koju korisnici Androida već odavno koriste pa će putem nje vlasnici Apple-ovih mobilnih uređaja imati brz pristup najvažnijim opcijama telefona. Potrebno je samo na donjem delu ekrana povući prst prema gore i aktiviraće se kontrolni centar unutar kog se može uključiti "airplane" mod, WiFi, Bluetooth ili zaključati orijentacija ekrana. Takođe, putem ove opcije upravlja se osvetljenjem ekrana i muzičkim plejerom, a na ovaj je način moguće aktivirati kompas, svetlosnu lampu, fotoaparat i kalkulator, što će znatno olakšati korišćenje telefona i tableta, jer će najvažnije opcije biti jednostavne i brzo dostupne.

Poboljšana je i redizajnirana i opcija obaveštenja do koje se dolazi povlačenjem prsta prema dole na gornjoj strani ekrana, te se putem nje sada prikazuju tri vrste obaveštenja - danas, sve i propušteno, a treba da napomenemo da više nema posebnog ekrana za pretraživanje, već se opcija pretraživanja aktivira 'povlačenjem' celog ekrana prema dole.


Foto: cnn.com

U skladu sa novim operativnim sistemom, Apple je preuredio i svoje aplikacije - poboljšan je virtuelni personalni asistent Siri, dosta je lepša aplikacija vremenske prognoze, a korisnici će ceniti i mogućnost automatske nadogradnje aplikacija tako da, kada developeri objave novu verziju neke aplikacije, više neće biti potrebno da se klikne na update u App Store-u, već će se one automatski nadograditi.

Promenjena je i 'Foto' aplikacija u kojoj su sada slike poređane po mestu i vremenu fotografisanja, a Apple je u potpunosti promenio i interface na aplikaciji za fotografisanje i snimanje video zapisa. S novim iOS-om poboljšana je i podrška za multitasking tako da će aplikacije koje korisnici najviše koriste (npr. poput Facebooka i Twittera) raditi i u pozadini pa će, kada se pokrenu, uvek biti automatski nadograđene.

Nova verzija iOS-a korisnicima je dostupna od sinoć - s obzirom na veliku navalu, mnogi su imali problema prilikom skidanja i instaliranja nadogradnje. No, sada su ti problemi većinom rešeni tako da ovu nadogradnju sada možete preuzeti na iPhone i iPad (potrebno je ići u 'Podešavanja' pa na 'Ažuriranje softvera') i uživati u novom izgledu operativnog sistema i novim opcijama svojih telefona i tableta.



Autor: B.B.
Izvor: Dnevnik.hr
Foto: techradar.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>