Region

Svet

Region

Zavrtite svoja osećanja uz film Vir: Premijera u nedelju 11.11.2012. u centru Sava (Video+Foto)

Ako te dok plivaš rekom uhvati vir, počne da te vuče ka dnu, ne smeš mu se opirati. Zaroni duboko, pusti da te odvuče do samoga dna. Tu je najslabiji. Tada brzo skreni u stranu, možda ćeš uspeti. To je jedini način...

Zavrtite svoja osećanja uz film Vir: Premijera u nedelju 11.11.2012. u centru Sava (Video+Foto)



Ovo je film o drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka iz ugla mladih koji su tada postajali ljudi, o njihovim naporima da pronađu sebe dok ih okolnosti vuku na dno. Film se sastoji od tri priče: Koreni mržnje, Sumrak Idola i Vir. Svaka priča prati različitog junaka čedrdeset osam sati tokom kojih u njegovom životu dolazi do velikog preokreta. Priče idu jedna za drugom ali se likovi u pričama prepliću.



Domaći film VIR u režiji Bojana Vuka Kosovčevića,  premijerno će biti emitovan 11.11.2012. u Sava centru.  Debitantski film ovog mladog scenariste i reditelja nudi pravo osveženje srpskoj filmskoj publici. VIR govori o Beogradu  posmatranom iz ugla tri mlada čoveka u tri posebne priče koje se međusobno prepliću i dopunjuju u 48 sati. Inspirisan je realnim događajima. Svedoči o zgodama i nezgodama mladih pogrešnih ideala, krhkih korena, dok traže svoje mesto u društvu, ljubav, odgovore i izlaz iz životnog vira.

Glavne uloge su poverene: Nebojši Đorđeviću, Srđanu Panteliću i Nenadu Okanoviću. Pored njih igraju: Marina Vodeničar, Ivana Jovanović, Aleksandar Marković, Milan Kovačević, , Jelena Matijašević, Jelica Kovačević, Dijana Savanović, Radomir Nikolić, Miljan Prljeta, Boris Jager , Ivan Krajišnik,  Nenad Milenković, Slobodan Pavelkić, Aleksandar Kanjevac, Aleksandar Todorović- Todor.

U filmu igraju i velikani našeg glumišta Mirjana Karanović, Dragan Nikolić  kao i proslavljeni reditelj Emir Kusturica. Njihovo iskustvo i profesionalizam ostavili su neizbrisiv trag na mladu filmsku ekipu.

Interesantno je da Mirjana Karanović igra u sceni sa svojim studentom Nenadom Okanovićem, koji je 2003. godine diplomirao glumu baš na njenoj klasi.  Nenad  je izjavio da se i pored brojnih uloga koje je u međuvremenu odigrao sto na pozorišnoj sceni što na filmu, uz Profesorku ponovo osetio kao student. Mirjana mu je davala instukcije, bodrila ga i kritikovala, baš kao u vreme studija. Inače  propisno ga je izudarala nekom knjigom jer je scena to zahtevala od nje. U filmu Mirjana Karanović igra inspektorku u policijskoj stanici, koja ispituje privedenog Grofa tj. Nenada Okanovića. Reditelj i scenarista filma VIR, Bojan Vuk Kosovčević kaže da je u kreiranju lika inspektorke na umu imao priču koja se godinama prepričavala o famoznoj beogradskoj inspektorki sa specijalnim metodama ispitivanja.



Dragan Nikolić je svojim brojnim maestralno odigranim ulogama pridodao jos jednu, igrajuci moćnog i uticajnog čoveka, bliskog vlasti, ali bliskog  i beogradskoj mafiji. Ekipa filma se rado priseća šala i dosetki velikog Dragana Nikolića, koji je umeo da opusti i na trenutke zabavi već  iscrpljenu filmsku gardu. Jedna anegdota sa snimanja jos uvek se rado prepričava u krugovima Vir-ovaca: Snimala se napeta, teška scena u hotelu  „Kontinental” …bilo je kasno u noć, ekipa već vidno umorna ...

Scena treba da počne tako što neko kuca na vrata hotelske sobe. Snima se kadar. Tišina, muk…Odjednom se čuje glasno lupanje na vratima. Jedan član ekipe prilično revoltiran, skače i prilazi vratima uz glasno negodovanje: “ Ko sada lupa! !? “ Otvara vrata i pred njima zatiče Dragana Nikolića, koji je na svom mestu u svojoj sceni. Smeh se orio „Kontinentalom”.

Posebnu tremu ekipa je imala pred snimanje sa Emirom Kusturicom . Za tu priliku filmski karavan se preselio u Užice jer je to bio jedini način da se uskladi sa obavezama reditelja svetskog glasa. Svojom ulogom, koja će biti pravo iznenađenje za gledaoce, Kusturica ukazuje na važnost porodice u formiranju ličnosti mladih i daje svoj doprinos u borbi protiv nasilja u porodici.

Reditelj Bojan Vuk Kosovčević kaže: “Počastvovan sam saradnjom sa Emirom Kusturicom. Veoma mi je drago je izašao u susret  mladim umetnicima. Davao je savete, ali se nije mešao u našu zamisao, štaviše svojim iskustvom doprineo je našoj ideji. Još jednom se pokazao kao pravi umetnički laf. “

Kusta je mladu ekipu bodrio rečima: “Drago mi je da vas pokreće entuzijazam, samo tako se prave velike stvari. “



Film VIR od 11. novembra, kada je planirana premijera u Sava centru, obićiće i ostale gradove u Srbiji u nameri da ispriča svoje priče i dopre do uma i srca srpskih gledalaca.



U našoj galeriji možete pogledati fotografije glavnih glumaca kao i scene sa seta filma "Vir", a mi vam od srca preporučujemo da pogledate ovo vrhunsko ostvarenje koje vas nikako neće ostaviti ravnodušnima jer će se emocije, dobra muzika, koju moramo posebno da pohvalimo potresne priče zavrteti u vama poput vira kojem se ne možete odupreti.

Autor: Sokol Vuk
Foto: Film Vir, Svet Plus

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>