Region

Svet

One Love Jamaica: 50 godina nezavisnosti Jamajke proslava u Beogradu (Video)

Konzulat Jamajke i Dom omladine Beograda pozivaju vas da 28. i 29. septembra uživate u egzotičnoj kulturi Jamajke povodom obeležavanja pola veka nezavisnosti ove karipske države. Muzički, filmski, filozofski i sportski uticaji važan su deo svetskog nasleđa, zato doživite Jamajku svim čulima u Beogradu!

One Love Jamaica: 50 godina nezavisnosti Jamajke proslava u Beogradu (Video)



Od programa ove manifestacije izdvajamo projekciju filma "Bob Marley - Legenda", čija će projekcija biti 28. septembra u velikoj sali Doma omladine Beograda od 20h.

Film na slikovit način prikazuje nastajanje jedne muzičke legende kroz intimne scene snimljene davne 1970. godine. Autorka filma i nosilac jedne od glavnih uloga vešto gradi savez između Reggae i Rasta lansirajuci međunarodnu karijeru i prepoznatljiv imidž Bob Marlija i Vejlersa. Film je izabran za zvanični film komemoracije Marlijeve smrti širom sveta. Ovaj film sadrži i mnoge originalne kadrove nastale na početku Marlijeve karijere. Svetsku premijeru doživeo je krajem prošle godine u Londonu.

Na osnovu snimaka iz ranih sedamdesetih koji su bili izgubljeni više od trideset godina, dobitnica nagrade NAACP Image Awards, Ester Anderson putuje na Jamajku, u Kingston, da vidi i čuje mladog Bob Marlija pre nego što je postao poznat.  Istrazujući moćan odnos između Ester i Marlija, film nam  prikazuje i prvu probu Vejlersa,  u trenutku kada je ideja o jamajčanskoj super grupi poput  Bitlsa i Stonsa još uvek samo san, i koja se ostvaruje lansiranjem njihove međunarodne karijere sa hitovima "Get up Stand up", "I Shot the Sheriff",  i albumima "Burnin'" i "Catch a Fire" koji su svetu doneli Reggae muziku i Rasta svest spojene u jednu misao, ideju, započevši revoluciju koja će promeniti rok muziku i savremenu kulturu.

Uloge: Esther Anderson, Bob Marley, Peter Tosh, Aston Familyman Barrett, Carlton Barrett, Countryman, Mother Macky, Ras Daniel Hartman, Sylvia Richards, HIM Haile Selassie I.

Muzičari: Chris Anderson, Aston Familyman Barrett & Aston Barrett Jr, Bingiman, Francis Jocky, Formulla, Akila Barrett, Esther Anderson, Tim Hain, Singer Jah Feat. Sabo Khani, Irie Jam Productions, Ras McKoy.

Soundtrack: Peace Love in Harmony, Not Alright, One World, Tough Life, Spirit is Alive, Love Reggae Music, Rootsman Dub Vibes, Changing People, Wanted Man, Say Good Morning, Cry for Love, Jah Calling Me, Jah Mek Ya.



Dok će u subotu, 29. septembra, na programu biti dva spektakularna koncerta. Od 21h koncert rege izvođača iz Nemačke Ras Abrahama, koji nastupa od '70tih godina sa legendarnim bendom„Slickers“, tvorac je čuvene reggae himne „Johhny too bad“.Nastupao je sa Vejlersima, Piterom Tošom i Slajem Dunbarom. Od 80tih u Nemačkoj nastupa sa bendom "The Irie Vibes".

Nakon ovog koncerta, u 22:30h, publici će se predstaviti domaći najbolji rege "Del Arno Band". Ovaj bend su osnovali braća Vladan i Jovan Matić jula 1986. u Beogradu kao prvu autorsku reggae postavu u SFRJ. Prvi su počeli da se bave kulturom i muzikom koja potiče sa Jamajke i nalaze se među pokretačima reggae scene u Srbiji. Kroz bend je za 20 godina prošlo nešto više od 150 muzičara među kojima i Hornsman Coyott, osnivač Eyesburna. Prisustvovali su 2008. otkrivanju spomenika Bobu Marliju u Banatskom Sokolcu, jedinom u Evropi. Grupa je 2011. proslavila 25 godina rada.



Ulaznice za oba koncerta su 500 dinara dok je za projekciju filma cena ulaznice 100 dinara.

Više o ovom događaju pročitajte u sekciji "Događaji" na našem portalu.

Autor: Sokol Vuk
Foto: svetplus.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>