Svet

Region

Počeo 65. Kanski festival! (Foto)

Projekcijom filma Vudija Alena "Ponoć u Parizu", u Kanu počeo 64. Filmski festival, na kojem će do 22. maja biti prikazana 54 ostvarenja. Bernardo Bertoluči dobitnik je Zlatne palme za životno delo. Ovogodišnji predsednik žirija je oskarovac Robert de Niro, a Emir Kusturica predvodi žiri selekcije "Izvestan pogled".

Počeo 65. Kanski festival! (Foto)



Kanska groznica 64. put trese Azurnu obalu! Počeo je najveći i komercijalno najuticajniji filmski festival na svetu na kojem će ove godine biti prikazana 54 ostvarenja iz 33 zemlje, uključujući i 44 svetske premijere.

Na svečanoj ceremoniji, večeras je dodeljena počasna Palma nad palmama - za životno delo slavnom italijanskom neorealisti Bernardu Bertolučiju, tvorcu kultnih filmova Mali buda, Poslednji kineski car, Poslednji tango u Parizu.



"Malo sam čekao, dobiću moju Zlatnu palmu", rekao je 70-godišnji Bertoluči koji je u invalidskim kolicima došao na svečanost upriličenu u Palati festivala. Sineasta je nagradu posvetio "svim Italijanima koji i dalje imaju snagu da se bore, kritikuju i negoduju".

Holivudske zvezde i nezavisni filmski režiseri biće u fokusu ovogodišnjeg festivala koji  otvara film Vudija Alena Ponoć u Parizu.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i njegova supruga Karle Bruni-Sarkozi, koja je u Alenovom ostvarenju imala epizodnu ulogu, ipak, nisu došli na svečano otvaranje Festivala, iako su to mnogi očekivali.

Uoči projekcije filma, američki režiser iskoristio je priliku da istakne da bi francuski predsednik bio odličan glumac, pogotovo likova koji su proslavili Hemfrija Bogarta.



Glumac i oskarovac Robert de Niro biće predsednik žirija Festivala, dok će dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu, Emir Kusturica, biti predsednik žirija sekcije "Izvestan pogled" u kojoj se nagrađuju manje poznati režiseri.

"Sedeću i gledaću filmove i zatim bi trebalo da ih ocenim. Radoznao sam i radujem se što ću gledati 20 filmova za kratko vreme, jer je to neuobičajeno za mene", rekao je De Niro uoči početka smotre.



Miljenici evropskih festivala - Pedro Almodovar, Nani Moreti, braća Darden, Aki Kaurismaki i Lars fon Trir takođe će se takmičiti za Zlatnu palmu za najbolji film.

Američki veteran Terens Malik napokon se vraća u glavni takmičarski program svojim petim filmom, željno iščekivanom porodičnom sagom smeštenom u pedesete godine 20. veka, Drvo života (The Tree of Life), u kojem glavne uloge igraju Bred Pit i Šon Pen.



"Postoje velika očekivanja i mnogo se priča o predstojećem Festivalu", rekao je generalni delegat smotre Tjeri Fremo, koji je prethodnih godina bio kritikovan zbog manjka holivudskih zvezda u Kanu.



Holivud, pak, zbog svetske krize nije bio voljan da putuje u inostranstvo, ali se sada situacija menja.

Ove godine, žene imaju značajno mesto na Festivalu, iako od 20 filmova u takmičarskom programu dame potpisuju tek četiri.

Belgijanci, braća Darden imaju šansu da postanu prvi režiseri koji su tri puta dobili Zlatnu palmu, ukoliko se žiriju dopadne ostvarenje Dečak sa biciklom (The Kid With a Bike).

Miljenik festivala, Španac Pedro Almodovar, pokušaće da osvoji svoju prvu Palmu filmom Koža u kojoj živim (The Skin I Live In).

Danac Fon Trir se vraća, dve godine pošto je njegov Antihrist šokirao kansku publiku scenama seksa i nasilja. Ovaj put, režiser na smotri predstavlja film Melanholija, u kojem Kirsten Danst glumi mladu koja se sprema za venčanje dok planeti preti uništenje.

Blokbasteri Kung Fu Panda 2 sa Anđelinom Džoli i Džekom Blekom, kao i četvrti nastavak Pirata sa Kariba sa Džonijem Depom i Penelope Kruz, takođe, će naći mesto u Kanu.

U okviru Festivala biće prikazan i šokantan dokumentarac britanskog glumca i režisera Kita Alena Nepravedno ubistvo (Unlawful Killing) sa crno-belom fotografijom princeze Dajane, snimljenom nekoliko trenutaka posle saobraćajne nesreće u Parizu, 1997. godine, od čijih je posledica umrla.

Festival, koji će trajati do 22. maja, prati oko 4.000 novinara.



Izvor: RTS
Foto: RTS

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>