Region

Svet

Region

Premijerno prikazan film o sportskoj legendi Radivoju Koraću

Igrano-dokumentarni film "Žućko - priča o Radivoju Koraću" premijerno je prikazan u Beogradu u velikoj dvorani "Sava centra".

Premijerno prikazan film o sportskoj legendi Radivoju Koraću



Premijeri su sinoć prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zajedno sa velikim brojem poznatih ličnosti iz sportskog i javnog života.

Biografski film o legendarnom košarkašu Koraću (1938-1969), po scenariju i u režiji Gordana Matića, snimljen je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije.

Mnogobrojna publika pozdravila je dugim i srdačnim aplauzom ovu istinitu i toplu priču o vrhunskom sportisti, ali i o jednom periodu života u bivšoj Jugoslaviji.

Posle projekcije sa bine su se poklonili reditelj Matić, glumci Tihomir Stanić, Vojislav Brajović, Tamara Krcunović, producent Marko Paljić i drugi članovi ekipe, a na svojim mestima u centralnom delu sale predstavljeni su, osvetljeni reflektorima, poznati košarkaši Koraćeve generacije, koji su u filmu govorili o njemu.

Na premijeru su došli Nikola Plećaš iz Hrvatske, Ivo Daneu iz Slovenije, Nemanja Đurić iz Srbije, kao i Bora Stanković, Ranko Žeravica...

Dok su gledaoci polako izlazili iz dvorane sa osmesima na licu, predsednik Tadić se, stojeći u prolazu među redovima, zadržao u razgovoru sa nekadašnjim sportskim asovima.

Naratori u filmu su slavni košarkaši Saša Đorđević i Milenko Tepić, a sagovornici, uz pomenute, i poznate inostrane ličnosti iz sveta košarke - Frančesko Varoto, Đuzepe Stefaneli, Pedro Ferandiz...

Uz te intervjue kombinovani su arhivski snimci i fotografije, kao i igrani delovi, u kojima naslovni lik predstavlja glumac Vladimir Aleksić.

Korać je bio ne samo sportska zvezda, član OKK "Beograd" u pionirskim danima košarke, državni reprezentativac i jedan od najboljih evropskih strelaca, već i harizmatična ličnost, a poginuo je na vrhuncu slave 1969. godine u saobraćajnoj nesreći.

Prema svedočenjima savremenika, bio je veoma omiljen u društvu i pozitivno je uticao na svoju okolinu, studirao je elektrotehniku, voleo pozorište, a naročito muziku i sa utakmica u inostranstvu donosio prve rokenrol ploče.

Film je do sada sa uspehom prikazan na Evropskom prvenstvu u košarci u Litvaniji, kao i na Festivalu sportskog filma u Palermu gde je dobio dve nagrade.

Snimljen je u produkciji kompanija "ReKreativno" i "Gargantua", u koprodukciji sa "Arkadenom" iz Slovenije.

Podršku su dali Sekretarijat za kulturu Beograda, Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Filmski centar Srbije, Međunarodni olimpijski komitet, Olimpijski komitet Srbije, Košarkaški savez Srbije, Košarkaški savez Beograda, OKK Beograd, gradovi Kragujevac, Sombor i Ljubljana, opštine Stari grad i Vračar.

Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>