Ostalo

Sme�no

Obradujte svoje ukućane za Božićne praznike! Posna pogača za Badnje veče!

Obradujte svoje ukućane za Božićne praznike! Posna pogača za Badnje veče ili "Badnjača" još se naziva i "zdravlje". Na Badnji dan naše bake su je mesile, a glava porodice je uveče "kidala" posle unošenja Badnjaka, slame, paljenja sveće i bacanja oraha.

Obradujte svoje ukućane za Božićne praznike! Posna pogača za Badnje veče! Screenshoot / Youtube



Na trpezi treba da se nađe, voće i suvo voće, a veruje se da što više raznovrsnih plodova to će godina biti plodnija. Običaji naravno zavise i od kraja u kome živite. Posna pogača za Badnje veče se pravi na dva načina, samo od brašna, vode i soli sa uljem ili bez ili sve navedeno plus kvasac. 

Potrebno vam je:

400 ml tople vode
40 grama svežeg kvasca
1 kašika šećera
3 kašičice soli
700 grama brašna 
50 ml. ulja


Priprema:

U toloj vodi sa šećerom ostaviti da nadođe kvasac. Dodati polovinu brašna, so i dobro izmešati. Smesu treba varjačom dobro izraditi da bude glatka. Nastaviti sa dodavanjem brašna i mešati varjačom sve dok ne bude toliko gusto da se mora mesiti rukom. Preliti uljem.

Testo ostaviti pokriveno na pola sata. Izvaditi iz posude i malo premesiti pa zatim rastanjiti kao tanku lepinju. Staviti u pleh prečnika 30 cm, izbuškati viljuškom, premazati uljem i ostaviti da odmara 20 minuta. 

Pogača se peče oko pola sata na 200 stepeni (ovo naravno zavisi od vaše rerne) pečena je kada fino porumeni. Pečenu pogaču izvaditi i premazati sa malo vode, zamotati u krpu do služenja.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com


>