Svet

Region

Nova pravila Evrosonga izazvala negodovanje!

Na 58. Pesmi Evrovizije, koja će se održati u maju u Švedskom gradu Malmeu, takmičiće se predstavnici iz 39 zemalja!

Nova pravila Evrosonga izazvala negodovanje!



Na takmičenje su se prijavile Albanija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Belorusija, Bugarska, Crna Gora, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Izrael, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Ukrajina i Velika Britanija. Na ovogodišnjem Evrosongu takmičiće se tri zemlje manje nego prošle godine u Azerbejdžanu.

Posle prošlogodišnjeg odustajanja pred početak takmičenja, zbog političkih razloga, Jermenija se ove godine vraća na evrovizijsku scenu. Poljska, Češka i Andora ni ove godine nisu pokazale interesovanje za učešće, pre svega zbog, kako su saopštili javni servisi tih zemalja, nedostatka finansija i budžetskih ograničenja.
 Monako i Luksemburg imaju nerešene vlasničke odnose u javnom servisu, a Lihtenštajn još nema status aktivnog članstva u Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), zbog čega jedan od najmlađih javnih servisa u Evropi, 1FLTV, koji je osnovan 15. avgusta 2008. godine, nema dozvolu da učestvuje na takmičenju.

Od 39 zemalja koje se takmiče, šest se direktno plasiralo u finale – članice Velike petorke – Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, kao i domaćin Švedska.

Upravo zbog sistema takmičenja i “favorizovanja određenih zemalja”, Turska je odlučila da se povuče sa Evrovizije.
 
Izvršni supervizor Pesme Evrovizije Jon Ola Sand navodi kako je iznenađen povlačenjem Turske jer javni servis te zemlje (TRT) nikad nije uputio zvanični dopis kojim se suprotstavlja sistemu takmičenja i načinu glasanja koje je na snazi od 2009. godine.

“Želimo da razgovaramo sa predstavnicima TRT kako bi smo pronašli održivo i prihvatljivo rešenje”, rekao je Sand.

On je izrazio žaljenje zbog povlačenja Slovačke, Bosne i Hercegovine i Portugalije iz ekonomskih razloga.

EBU u saopštenju je iskazala saosećanje zbog ekonomskih pritisaka sa kojim se suočavaju njene članice, kao i da se traži način smanjenja troškova takmičenja, kako za zemlje učesnice, tako i za organizatora.
 
Novina u odnosu na prošlu godinu je da neće biti klasičnog žreba redosleda nastupanja, već će producenti Evrosonga samostalno odrediti redosled, kako bi učinili šou interesantnijim i kako ne bi došlo do situacije da dve ili više pesama zaredom budu istog ili sličnog ritma. Ova odluka je izazvala kontroverze i naišla na negodovanje kod nekih zemalja, ali će ipak biti sprovedena.

Da bi se osigurala fer raspodela i raspoloživost karata za publiku i fanove u susednim zemljama, Referntna grupa je već sada napravila izuzetak i odredila da susedne Danska i Norveška nastupaju u različitim polufinalima.

Ova promena usledila je nakon uspešnog uvođenja sličnog sistema žrebanja za Dečiju pesmu Evrovizije koja je održana 1. decembra u Amsterdamu.

Redosled nastupanja 12 zemalja učesnica Dečjeg Evrosonga, određen je tako da se pesme sličnog tempa ne nađu jedna do druge, dok je samo prva, pretposlednja i poslednja pozicija određena slučajnim žrebom.
 Ipak, 17. januara biće održan žreb nakon kog će se znati koja zemlja u kom polufinalu nastupa. Istovremeno biće obavljen žreb i u kojim polufinalima će glasati finalisti.

Neke zemlje već su odabrale svoje predstavnike, poput Makedonije koju pre predstavljati Esma Redžepova i Vlatko Lozanovski, Ukrajinu Zlata Ognjevič, Albaniju Adrijan Ljuljđuraj i Bledar Sejko, Litvaniju Andrijus Pojavis, Belorusiju Aljona Lanskaja.

Po deset najbolje plasiranih zemalja iz dva polufinala takmičiće se u finalu, zajedno sa učesnicima čije su zemlje direktni finalisti.

Čast da bude domaćin Evrovizije, Švedskoj je donela Lorin sa pesmom Euforija. Švedskoj je to bila peta pobeda, a do sada su pobeđivali 1974, 1984, 1991. i 1999. godine.

Takmičenje za 58. Pesmu Evrovizije biće održano 14. 16. i 18. maja.
 
Autor: S.P.
izvor: Puls

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>