Region

Svet

Egzit festival pod znakom pitanja!?

Sudbina najpopularnijeg muzičkog festivala u Srbiji postaje neizvesna, pa osnivači moraju da urade nešto kako Egzit ne bi otišao u istoriju.

Egzit festival pod znakom pitanja!?



Jedan od problema moglo bi da bude finansiranje koje se do sada odvijalo iz gradskog, pokrajinskog i republičkog budžeta, ali s promenom vlasti ništa nije izvesno.

Održavanje svakog Egzita do sada je, u najmanju ruku, bilo pod znakom pitanja. Verovatno je to sve sa strane izgledalo dosta lako, ali zapravo je jedan vrlo kompleksan proces u kojem mnogo parametara treba da se poklopi. Kao neko ko je vodio organizaciju poslednjih 13 godina, mogu da kažem da su rizici bili ogromni, a pritisci neprestani. Samim tim, sledeća godina se verovatno neće značajno razlikovati - kaže Bojan Bošković, jedan od osnivača Egzita.

S obzirom na to da su se pojavile glasine da naredno izdanje festivala uopšte neće biti održano ili da će imati brojne promene, o tome će ovih dana razgovarati čelni ljudi festivala. Međutim, oni ističu da se oktobar u razgovorima neće razlikovati mnogo od jula, avgusta i septembra jer, kako navode, stalno razmišljaju i pričaju o konceptu i sudbini festivala kako bi bio još bolji.

Što se tiče odnosa s novim strukturama vlasti, egzitaši kažu da nije stvar samo u podršci države.

- Egzit zavisi, pre svega, od konkurencije i svetske i lokalne ekonomije. Naravno, jedini način da se radi bilo kakav kapitalan projekat u Srbiji jeste da postoji privatno-javno partnerstvo. Udeo državnog novca u organizaciji Egzita se kretao od 0 odsto do 15-20 odsto. Na uloženih jedan evro, državi se vraćalo 50 evra. Istraživanja su pokazala da je u Novi Sad zbog Egzita generisano više od 250 miliona evra - dodaje Bošković.

On očekuje, kako kaže, od novih vlasti nastavak saradnje.

- Sve ostalo predstavlja povratak u kameno doba, a dosta smo vremena već proveli tamo - zaključuje Bojan Bošković.

Autor: S.P.
Izvor: 24sata

Viber

Izvor: Svet Plus


>