Region

Svet

Bora Đorđević: Naše se pesme same pišu, a uskoro novi album

Novi 19. studijski album "Riblje čorbe", pod nazivom "Uzbuna", biće objavljen 1. novembra za više izdavača i u različitim formatima.

Bora Đorđević: Naše se pesme same pišu, a uskoro novi album



Zvanični izdavač je PGP-RTS, na albumu je 12 pesama, od kojih su "Lelek Serba" i "Šerše la fam" odnedavno na koncertnom repertoaru naše najstarije i najuticajnije rok grupe. Numera "Monetarni udar" počinje rifom originalnog "Čorbinog" gitariste, pokojnog Rajka Kojića, koji je razradio bubnjar Vicko Milatović. Tu je i "Užasno mi nedostaje", prvobitno namenjena za povratnički album Cece Ražnatović.

"Uzbuna" je snimana mesec dana u beogradskom studiju "O" Olivera Jovanovića, a producent je posle 27 godina ponovo bio Englez Džon Mekoj. Nove pesme su na postprodukciji u čuvenom londonskom "Ebi roud" studiju, u kome su snimali i "Bitlsi", a vođa, pevač i tekstopisac grupe Bora Đorđević hteo je da ih pre intervjua preslušamo.

Kada smo to učinili u "Bum baru", zajedno sa slučajnim prolaznicima kroz Kosovsku ulicu, zaključak je bio jednoglasan: novi album zvuči kao "Čorba" iz najboljih dana. Šef Bora, uz espreso bez mleka, kiselu vodu i crveni "marlboro", zadovoljno ističe da je "Uzbuna" njihovo remek-delo.

"Možda je to subjektivno, ali smo svi u grupi presrećni kako smo uradili album - kaže za "Novosti" Bora Đorđević. - Nema praznog hoda. Nijedna pesma nije tu da bi popunila prostor. Hteli smo da uhvatimo prvi emotivni naboj, jer nam se dešavalo da ga izgubimo, pa nam nekad radni snimci zvuče bolje i iskrenije nego studijski. Ovoga puta se to nije dogodilo. Prvi put posle dužeg vremena imamo pesme sa kojima mirne duše možemo da završimo koncert, a da bude efektno kao sa "Anđelom" ili sa "Lutkom". "Uzbuna" se neće prodavati uz prašak, to obećavam, ali je moguće da ide uz telefonske brojeve. Jedan od izdavača je i Radio-televizija Stara Pazova, koja će izdati gramofonsku ploču, dok će nam "Tajm aut" obezbediti bar 18 prodajnih mesta u Srbiji, koliko imaju radnji. Bili smo kod Tijanića i obećao nam je šou-program, što će reći da će sve pesme biti na spotu, kao priča. Dva smo već snimili. Za "Malograđansku pesmu", zato što je na njoj svirao Mekoj, i naslovnu.

Za omot je bio zadužen Jugoslav Vlahović, koji je dizajnirao sve "Čorbine" albume? - Setili smo se pileta sa "Mrtve prirode", koje se sada pretvorilo u krvoločno sajber-pile, od prohroma, puno šrafova. To terminator-pile simbolizuje modernu tehnologiju, koja ima dobrih i loših strana. Vežbali smo i snimali sedam meseci, a onda dođe klinac, pritisne dugme na kompjuteru i sve moje emocije, suze i radovanja ima za džabe. Moderna tehnologija ubija dušu, otud pile ubica, sa krvavim kljunom i očima koje sijaju. Mi smo slikani kao vojska generala Kastera koja gubi rat. Ja ću držati zastavu na kojoj piše "Uzbuna", Vicko će biti dobošar, Miša i Džindžer će pucati iz gitara, a Nikola iz klavijatura.

Autor: S.P.
Izvor: Novosti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>