Region

Svet

Nives Celzijus osvojila "Rozu"!

Nagrada "Roza", koju je osmislio književnik Rade Jarak, poznat po incidentu, jer je bacao stolice kada je Miljenko Jergović osvojio nagradu "Jutarnjeg lista", ove godine je dodeljena Nives Celzijus za knjigu "Gola istina". Nagrada je ime dobila po Radetovoj keruši Rozi.

Nives Celzijus osvojila



Dodela je bila održana u Zagrebu, na starom Jurjevskom groblju, a u žiriju je, osim Jarka i njegovog kučeta, bilo i četvoro njegovih prijatelja. Nives je dobila pehar, porciju pasulja iz konzerve, stono vino i dve novčanice od po 50 kuna.

Ova nagrada dodeljena j prvi put, a sledeća dodela biće kroz 20 godina. Ne svojom voljom, za ovu "prestižnu" nagradu su se takmičili i Ivan Aralica, Ivan Gavran, Damir Karakaš, Milan Mijatović, pokojni Milorad Pavić i Olja Savičević-Ivančević. Niko od njih nije prisustvovao ceremoniji dodele.

"Ostala sam bez 'Kiklopa' za 'Golu istinu', iako je to bila najprodavanija knjiga. Samozvana književna elita nije me htela u svom društvu, pa mi je svaka nagrada, pa i ova 'Roza', utoliko draža. Kad sam čula da sam je osvojila, smesta sam prekinula odmor sa porodicom u Turskoj i doletela u Zagreb. Već sutra idem za Nemačku, jer tamo imam još nekih nedovršenih poslova", rekla je Nives.

Nives Celzijus



.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>