Ostalo

Sme�no

Koliko dugo posle Vaskrsa mogu da stoje jaja i kako ih pravilno čuvati?

Nakon Vaskrsa, najčešće ostanemo sa gomilom hrane i kuvanih jaja, sa kojima ne znamo šta ćemo. Najčešće pitanje koje se postavlja je ono, kako ih pravilno čuvati da bi ostala sigurna za konzumaciju?

Koliko dugo posle Vaskrsa mogu da stoje jaja i kako ih pravilno čuvati? Foto: Pixabay



Kada se jaja kuvaju, termički tretman uklanja prirodni zaštitni sloj sa ljuske, čime se povećava osetljivost jaja na vazduh i bakterije. Stoga je od suštinske važnosti brzo ohladiti kuvana jaja nakon kuvanja kako bismo smanjili rizik od kontaminacije ili kvarenja.

Čuvanje kuvanih jaja u frižideru usporava rast bakterija jer se potencijalno opasne bakterije razmnožavaju sporije na temperaturama ispod 4°C.

Važno je izbegavati ostavljanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi duže od 2 sata nakon kuvanja i odmah ih staviti u frižider.

Najbolje je čuvati ih u kartonskoj kutiji ili hermetički zatvorenoj posudi na unutrašnjoj polici frižidera, a ne u vratima. Često otvaranje i zatvaranje vrata frižidera može dovesti do variranja temperature, što može uticati na svežinu jaja.

Koliko dugo tvrdo kuvana jaja mogu izdržati pre nego što se pokvare?

Ako se čuvaju pravilno, mogu trajati otprilike nedelju dana. Ako niste sigurni koliko su dugo bila u frižideru, proverite da li se na ljusci stvorio sluzavi sloj, što ukazuje na kvarenje.

Što se tiče boje žumanceta, mnogi se zabrinu ako je zelenkasto-sivo. To ne znači da je jaje pokvareno. Boja žumanceta može varirati ovisno o vremenu i temperaturi kuvanja. Dugo kuvanje može dovesti do promene boje, ali to ne utiče na sigurnost za konzumaciju.

Slične vesti: Đurđevdan, magičan dan sa predivnim običajima! (VIDEO)

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus/Kurir

Povezane vesti:


>