Ostalo

Sme�no

Uskrs u porodici koja je u žalosti: Da li se i tada farbaju jaja?

Uskrs ili Vaskrs je najvažniji praznik u hrišćanstvu, koji obeležava Vaskrsenje Isusa Hrista nakon njegove smrti. Često se postavlja pitanje, da li u porodici koja je u žalosti se slavi ovaj najradosniji hrišćanski praznik i da li se farbaju jaja?

Uskrs u porodici koja je u žalosti: Da li se i tada farbaju jaja? Foto: Pexels



Ove godine, pravoslavni Uskrs pada u nedelju, 5. maja 2024. godine. Veliki petak se obeležava 3. maja, Velika subota je 4. maja, a dva dana nakon Uskrsa se nazivaju Vaskrsni ponedeljak i Vaskrsni utorak.

Farbanje jaja se obavlja u različitim regionima, počevši od Velikog četvrtka pa sve do Velike subote, ali najčešće se vrši rano ujutro na Veliki petak. Postoji mnogo tehnika za ukrašavanje jaja, a u zapadnim delovima Srbije, u kućama koje su u žalosti, korišćena je voda obojena orahovinom ili cerovom korom kako bi se jaja farbala u crno. Ta jaja su poznata kao "kaluđeri" i obično nemaju nikakvu dodatnu dekoraciju, prenosi sajt Lepa i srećna.

Međutim, Srpska pravoslavna crkva naglašava da praznici poput Uskrs ili slave ne zahtevaju promene u tradiciji. Stoga se vaskršnja jaja obično farbaju u crveno za čuvarkuću i u ostale jarke boje po želji. Ovi praznici nisu samo zemaljska, već i nebeska slavlja, pa se veruje da i naši preminuli učestvuju u slavlju zajedno s nama u molitvi i duhovnoj radosti.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>