Ostalo

Sme�no

Pravila za Vaskršnji post koji počinje 18. marta 2024. godine!

Ovo su pravila za Vaskršnji post koji počinje 18. marta 2024. godine i traje do 4. maja. Važno je odmah napomenuti da je u pitanju i telesni i duhovni post.

Pravila za Vaskršnji post koji počinje 18. marta 2024. godine! Svet Plus

Nakon posta 5. maja pravoslavni vernici obeležavaju Vaskrs najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom. Ovom prazniku prethodi veliki Vaskršnji, odnosno "Časni post".Post ima dve strane, telesnu i duhovnu. 

Telesni post je uzdržavanje od određenih jela i alkoholnih pića, a duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih misli, želja i dela. Jednom prilikom Patrijarh Pavle je bjasnio:


"Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro."

 

Opadanje kose u proleće sprečite na jednostavan način! (RECEPT)

Pravilnik Srpske Pravoslavne crkve ovako kaže:"U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom i na dan Sv. četrdesetorice mučenika (Mledenci), dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom. 


Sedmični dani osim srede i petka mogu se razrešiti na ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. Isto i poslednja nedelja posta koju postimo "na vodi", osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok "na vodi". Strogo postimo i Veliku Subotu".


Ideje za pripremu POSNE HRANE.

Čitajte najnovije Google vesti OVDE


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/nova.rs

Povezane vesti:


>