Ostalo

Sme�no

Prvi čovek izlečen od AIDS-a

Pacijent iz Berlina koji boluje od leukemije i HIV-a, podvrgnut je presađivanju matičnih ćelija. Doktori koji su izveli operaciju su sigurni da ga je primanje matičnih ćelija otpornih na HIV zarazu izlečilo.

Prvi čovek izlečen od AIDS-a



Koštana srž je došla od donatora koji ima prirodan otpor na HIV virus, što je veoma retko. Donator za to može da zahvali svom genetskom profilu, zbog koga se virus ne može spojiti sa njegovim ćelijama.

Ljudi sa ovom mutacijom su potpuno sigurni od zaraze. Lekari su posle detaljne analize, izdali dopunjeno izdanje izveštaja u kom tvrde da se "može zaključiti kako je kod pacijenta kome je uradjeno presadjivanje postignuto izlečenje od HIV virusa."

"Berlinski pacijent", Amerikanac Timothy Ray Brown, već se lečio od leukemije, ali posle prvog uspeha bolest se vratila, pa su doktori odlučili da je vreme za transplantaciju matičnih ćelija. Mutacija donatora, koja je bila ključni faktor u celoj priči, vrlo je retka i može se naći kod manje od jedan posto belaca severne i zapadne Evrope.

Matične stanice ponovno dokazale svoju vrednost

Pacijent je pre transplantacije primio hemoterapiju, koja mu je uništila gotovo sav imunološki sistem, kao i terapiju zračenjem celog tela. Tokom 38 meseci primao je lekove koji su sprečavali odbacivanje donatorskih ćelija, a posle kompletnog tretmana nisu više mogli da pronađu trag HIV virusu.

Naučnici koji su radili na slučaju sada veruju da je stvaranje HIV-otpornih matičnih ćelija i njihovo aktiviranje u pacijenta pravi put, jer hemoterapija i zračenje ne daju isti učinak, a ostavljaju užasne posledice.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>