Ostalo

Sme�no

Vimbldon - 140. godišnjica čuvenog teniskog turnira!

Vimbldon, čuveni teniski turnir, danas obeležava 140. godišnjicu, a ovaj jubilej slavi i Google sličicom.

Vimbldon - 140. godišnjica čuvenog teniskog turnira!



Teniski turnir u Vimbldonu je najstariji, prema mnogim mišljenjima i najugledniji grend slem turnir u tenisu. Održava se svakog juna ili jula (počinje šest nedelja pre prvog ponedeljka u avgustu) u Sveengleskom klubu u Vimbldonu, u Londonu, počev od 1877, i treći je po redu grend slem turnir u godini posle otvorenog prvenstva Australije i Francuske. Od kada je Otvoreno prvenstvo Australije prebačeno na tvrdu podlogu 1988, Vimbldon je ostao jedini veliki turnir u tenisu koji se još uvek igra na originalnoj podlozi, travi, zbog čega je i igra dobila svoje originalno ime, „tenis na travi“.

Igraju se muški i ženski mečevi u pojedinačnoj konkurenciji, kao i u parovima, i mešovitim parovima (muško-ženski par). Takođe, igraju se turniri za juniore (pojedinačno i u parovima). Dodatna kategorija takmičenja je za tenisere preko 35 i preko 45 godina.

Na Vimbldonskom turniru za sve igrače važe određena pravila ponašanja i oblačenja. Takođe, tu su i gledaoci koji jedu jagode sa kremom, kao i prisustvo i podrška kraljevske porodice. Turnir je takođe poznat i po tome što nema sponzora za oglašavanje na terenima. Godine 2009. na centralnom terenu ugrađen je pokretni krov, kako bi se izbegli prekidi mečeva zbog kiše.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Svet Plus/ Wikipedia

Povezane vesti:


>