Ljubav

Style

Libido: Šta znači gubitak seksualne želje?

Nizak libido nije isto što i impotencija ili frigidnost, ali svakako da može da poremeti i najbolji odnos među partnerima, a seksualnost pretvori u noćnu moru. Boljim razumevanjem libida, mogu se otkloniti i problemi u vezi sa istim.

Libido: Šta znači gubitak seksualne želje?



Svaki put savetujemo razgovor s partnerom, pa tako i danas. Kad primetite da se nešto događa, ne potiskujte probleme jer oni moraju izaći na površinu. Najbolje je stvar rešiti udvoje i bez srama. Pre svega moramo sami sebi objasniti šta se događa i zašto se pojavio problem. Znate i sami da seks ne počinje kada se skinemo, nego još davno pre tog čina – u glavi.

Glavne ubice libida

Polni nagon je nepredvidljiv, u trenutku je na vrhuncu, a u najgorem primeru kao da je umro. Razloga za to je nekoliko:

1. Loša emotivna povezanost s partnerom

Nerešeni problemi u vezi su jedan od najčešćih neprijatelja seksualnog nagona. Da bi bilo seksualne želje bitna je emocionalna bliskost. Svađe, slaba komunikacija, nedostatak poverenja mogu smanjiti vaš libido. Alkohol vas može pokrenuti na seks, ali se može pokazati i krivcem za pad libida. Ukoliko osećate nedostatak seksualne želje možda se vaš problem krije u nedostatku sna. Premalo sna izaziva umor, a umor potkopava seksualnu želju.

2. Život

Deca i posao neće ubiti vaš seksualni život, ali mogu oslabiti libido. Niko za to nije kriv, to je jednostavno život! Na kraju dana, kada bi i poželeli da budete intimni s partnerom sve se svodi na to da zaspimo čim spustimo glavu na jastuk. Bračni partneri bi trebalo da budu svesni da je seksualni život bitan faktor njihovog odnosa i da, na žalost, i u njega moraju da ulože malo više vremena i truda kako bi funkcionisao.

3. Stres i brige

Ako vam se život sastoji od puno stresnih situacija i straha, seks sigurno u vašem životu ne predstavlja bitan faktor. Kako se brinuti o libidu ako se brinemo po ceo dan kako da otplatimo kredit ili kupitmo potrebne namirnice. Savet stručnjaka je da vežbate da takve probleme stavite sa strane, a ne na prvo mesto. Pokušajte da odvojite vreme kada ćete razmišljati o problemima koji vas muče, a ostatak vremena jednostavno živite život s partnerom.

Ovo su još neke situacije koje mogu da utiču vaš libido:

-Problemi sa samopouzdanjem

-Starenje

-Lekovi

-Psihičke i fizičke smetnje

-Loša ishrana

-Alkohol i cigarete

Kako da znamo da nam je libido nizak i šta teba da učinimo?

Znaci su očigledni: retko ili uopšte ne pomišljate na seks. Pomisao na seks vam ne predstavlja ništa, ne osećate uzbuđenost i poznate "leptiriće" u stomaku. Sve vam je drugo bitno, posao, prijatelji i kuvanje ručka. Ne radi se samo o gubitku želje za partnerovim dodirom, nego o tome da sebe ne gledate više kao seksualnu osobu.

Pre nego što posetite stručnjaka, razmislite o faktorima koje smo naveli da li nešto od toga utiče na vaš svakodnevni život i gasi vaš libido. Ako je tako, onda je pre svega potreban partner pun razumevanja koji će vam pomoći da prebrodite krizu.

Autor: T.I.
Izvor: ordinacija.hr
Foto: ScreenShot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>