Ostalo

Sme�no

Google kupio Boston Dynamics - proizvođača spektakularnih, ali i zastrašujućih robota!

Kompanija Google sve više gazi unutar polja robotike, te je u te svrhe upravo kupila kompaniju Boston Dynamics, eksperta za robotski inženjering, koja je neke od najspektakularnijih projetaka proizvela za vojne svhe.

Google kupio Boston Dynamics - proizvođača spektakularnih, ali i zastrašujućih robota!



Roboti nove generacije jesu ključni segment Google-ovih dugoročnih planova, a celu ideju vodi Endi Rubin, koji se sa pozicije šefa Androida povukao u martu, te vodio glavnu reč kada je kupovina Boston Dyinamicsa u pitanju.

Neki od najimpresivnijih i najinovativnijih kreacija Boston Dynamicsa jesu humanoidni robot PETMAN, zatim brzi "gepard" koji može da trči brže od najbržeg čoveka, kao i BigDog, koji je, inače razvijan za vojne potrebe, prilagođen za kretanje po svim terenima, te sebi može da prokrči put kroz ma kakvo okruženje.

Još uvek nema zvaničnih detalja o ceni koju je Google morao da plati za Boston Dynamics, niti se zna kako će se pomenuta kompanija integrisati u okviru mnogo veće, gigatntske kompanije. Ipak, zvaničnici Google-a potvrdili su da ova kupovina uključuje i 10,8 miliona dolara vredan ugovor sa Agencijom za istraživačke projekte pri američkom ministarstvu odbrane. Takođe, saopštili su i da kompanija ne planira da se u budućnosti razvija kao samostalni vojni kontraktor.

Inače, Boston Dynamics osnovan je 1992. godine od strane Marka Rajberta, profesora sa masačusetskog Instituta za tehnologiju, i sarađivala je i sa Sony-em i sa CIA-om tokom proteklih 20 godina. O ugovoru sa gigantom, Rajbert je rekao da je zadovoljan Google-ovom sposobnošću da razmišlja u širim okvirima, i koristi resurse da ostvari svoje naume.

Google ja takođe, tokom poslednjih šest meseci, izabrao i više manjih kompanija specijalizovanih za robotiku, i dok Rubin ne želi ni reč da prozbori u vezi sa detaljima projekata i planova, tehnički gigant je izgleda "debelo" uložio u sledeći talas razvoja inteligentnih robota. A, takođe, nije ni jedini: Amazon je nedavno obznanio planove da u budućnosti robu isporučuje preko vazdušnih bespilotnih letelica.

Autor: T.I.
Foto: ScreenShot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>