Ostalo

Sme�no

Fokus uvodi i tržni centar

Tek što je „Fokus” ovog proleća ugledao svetlost dana na globalnoj mreži, odmah su ga prozvali srpskim „Fejsbukom”. Međutim, ova domaća društvena mreža, nastala iz entuzijazma trojice prijatelja, ekonomiste, inženjera informatike i kuvara, pored zabave u virtuelnom okruženju, nudi i korisne alatke od konferencijskih video i audio poziva, zajedničkog uređenja dokumenata u realnom vremenu do odlaska u virtuelni tržni centar.

Fokus uvodi i tržni centar



- Internet portal „Fokus” počeli smo da razvijamo prošlog proleća. U etru se pojavio prvog aprila ove godine, ali ne kao prvoaprilska šala. Naslovna stranica nam je bila prazna, korisnici su tada mogli samo da se registruju. A onda smo iz dana u dan, na predlog prijatelja, dodavali različite opcije društvenih mreža, kursnu listu, vremensku prognozu, radio stanice, blog... Hteli smo da budemo drugačiji od ostalih - kaže Dejan Kljajić, jedan od osnivača „Fokusa”.

U čemu se „Fokus” razlikuje od drugih društvenih mreža?
- Želeli smo da našim korisnicima, pored zabave, ponudimo i mogućnost da urade nešto korisno dok su na Internetu. Verujem da nijedna društvena mreža na svetu nema opciju uređivanja dokumenata u realnom vremenu. Imamo i opciju audio i video poziva, poput „Skajpa”, konferencijskog poziva u kome može da učestvuje desetoro ljudi.

Kako se uređuje dokument na Internetu u realnom vremenu?
- Ova opcija u velikoj meri može da olakša i ubrza poslovanje, jer oni koji je upotrebljavaju nemaju više potrebe da dokument šalju elektronskom poštom. Korisnici moraju da među sobom budu prijatelji, a potom u toku ćaskanja, „uvezu” dokument u određenom formatu. Zatim na radnoj površini, vidljivoj povezanim korisnicima, gde se pojavljuje svako slovo u realnom vremenu, zajednički uređujete dokument. Tako sređeni dokument možete da snimite na radnu površinu vašeg računara. Pri tom, on ne ostaje na serveru „Fokusa”, što je važno. Uz to, postoji mogućnost da ovu opciju iskoristi i treća osoba koja nije registrovani korisnik, preko slanja linka, prečice koja ga uključuje u četovanje kroz zajednički dokument.

Koje još korisne alatke „Fokus” nudi svojim članovima?
- Jedna od veoma popularnih opcija su i „posetioci” koja omogućava da vidite ko vam je poslednjih dvadeset i četiri časa gledao profil, kao i blog koji druge društvene mreže nemaju. Ponudili smo mogućnost da se preko naše stranice sluša trideset i pet radio stanica, vidi vremenska prognoza, kursna lista i prate rezultati sportskih događaja u realnom vremenu.

Kako ste zaštitili korisnike od mogućih zloupotreba na globalnoj mreži?
- Naši korisnici su potpuno zaštićeni kada je reč o privatnosti podataka, jer imamo opciju trajnog brisanja naloga, odnosno svih podataka određenog člana. Jednostavno, možete da administratoru da pošaljete i-mejl i tražite da se vaš profil ugasi. A da se informacije zauvek brišu, dokazali smo time što sa istom adresom korisnik može ponovo da se registruje, što druge mreže ne dozvoljavaju.

Koliko „Fokus” ima korisnika?
- Za šest meseci postojanja imamo 5.500 članova, a prosečno 1.700 ljudi dnevno poseti sajt. Verujemo da će broj korisnika iz dana u dan da se povećava. Pripremamo i nove sadržaje. Trenutno razvijamo virtuelni tržni centar koji će da omogući onlajn kupovinu slično svetski poznatom „E-bay”-u, koji bi trebalo da bu de dostupan od Nove godine. A u pripremi je i mogućnost prevođenja stranice na pedeset različitih jezika.

Proverite kako sve to funkcioniše na Fokusu.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>