Region

Svet

Mala Tijana Ognjanović je čekajući novo srce ujedinila naciju

Devojčica Tijana Ognjanović koja nije uspela da dočeka novo srce u Americi, biće sahranjena u nedelju na beogradskom groblju Lešće.

Mala Tijana Ognjanović je čekajući novo srce ujedinila naciju



Tijana je za samo nekoliko meseci postala simbol jedinstva Srbije. Borba osmogodišnje heroine ujedinila je ljude svih struka, vere, nacije... Krhka smeđokosa devojčica, željna života, junački je vodila bitku sa opakom i nepredvidivom bolešću - restriktivnom kardiomiopatijom.

Čekajući transplantaciju srca, preminula je 15. jula rano ujutro, u bolnici u Hjustonu. Skrhani bolom zbog gubitka kćerke, roditelji Jelena i Nebojša Ognjanović, u subotu se vraćaju u Srbiju. Sahrana male Tijane biće u nedelju, na beogradskom groblju Lešće.

Mala Tijana Ognjanović nije dočekala novo srce, preminula u Hjustonu
Tragičnu vest iz Teksasa, čitava javnost je s nevericom primila. Hiljade tužnih poruka, napisano je brojnim forumima društvenih mreža. Do suza dirljive rečenice, o školskoj drugarici pisali su učenici OŠ "Ivo Andrić", koju je Tijana pohađala.

Oni koji se po profesiji bore za zdravlje dece, najteže su primili vest o Tijanonoj preranoj smrti. Pogotovu dr Jovan Košutić, koji je šest godina lečio malu Tijanu u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

"Žao nam je i teško zbog čitave situacije. Nažalost, ovo je bila ozbiljna bolest i ovakav ishod nije bio neočekivan", priča dr Košutić. "Jedino gde je imala šansu da preživi upravo je ta dečja bolnica u Hjustonu, koja ima iskustva sa takvim pacijentima. Međutim, ni tamo ne postoji čarobni štapić. To je lutrija, kada se čeka srce. Ona je mogla da ga dobije za tri dana i danas bi bila živa."

Prema Košutićevim rečima, Tijana je u SAD otišla u stabilnom stanju. Takva je bila i prvih mesec dana. Rezultati su obećavali pozitivan ishod. Posle ispitivanja i stabilizacije njenog zdravstvenog stanja, 10. maja 2013. Tijana je i zvanično stavljena na listu čekanja za novo srce. Nalazi su bili bolji, a organizam je počeo da se oporavlja.

S nadom je otpuštena iz bolnice, a sa roditeljima Jelenom i Nebojšom, bila je u blizini bolnice, odakle je išla tri puta nedeljno na kontrole. Komplikacije su počele početkom jula. Da bi joj spasili život, lekari su odlučili da urade hitnu operaciju i da je stave na mehaničku pumpu, koja bi joj pokretala srce. Vrhunski američki kardiolozi uradili su složen medicinski zahvat, koji je trajao deset sati. Prvi put za šest godina Tijanino srce je radilo kapacitetom od preko 70 odsto. U ranim jutarnjim časovima 15. jula, došlo je do naglog otkazivanja bubrega, zatim jetre i na kraju do krvarenja na mozgu. Lekari su se grčevito borili za njen život, ali nažalost Tijanin organizam nije uspeo i ovog puta da se izbori.

Podsećamo, Tijani je kao dvogodišnjakinji otkriven veoma redak oblik restriktivne kardiomiopatije i od tada je lečena na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu. Prošle godine joj se pogoršalo stanje, a u decembru su joj otkazali bubrezi. Roditelji su u međuvremenu pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za transplantaciju srca u Beču, kao jedinu moguću opciju da se Tijani spase život.

S obzirom na otkazivanje bubrega i lošu kliničku sliku, austrijski lekari su je odbili. Teksaška Dečja bolnica u Hjustonu, poznata po transplantacijama srca kod dece, prihvatila je da operiše malu Tijanu. Intervencijom princeze Katarine Karađorđević, iznos je smanjen sa 1.015.000 dolara na 710.000 dolara. Građani Srbije su se solidarisali i novac je prikupljen u jednoj od najvećih medijskih akcija koju pamte ovi prostori. Nažalost, bez srećnog kraja.

Obzirom da je Tijana u jednom trenutku ujedinila čitavu naciju, kao simbol jedinstva svih građana, u sredu se na društvenim mrežama pojavila inicijativa da Tijana dobije svoje mesto na mapi grada. Naime, Beograd u skoroj budućnosti mora da imenuje 583 ulice, koje imaju istoimene nazive ili uopšte nemaju naziv, a postoji mogućnost da jedna od njih nosi upravo ime male Tijane Ognjanović.

Autor: B.B.
Izvor/Foto: Novosti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>