Region

Svet

Goran Bregović zatvara ovogodišnju Guču

Pripreme za najveću trubačku feštu koja će se ove godine održati od 5. do 11. avgusta u Guči, već su počele. Spektakularni koncert završnog dana Sabora održaće Goran Bregović.

Goran Bregović zatvara ovogodišnju Guču



Uz Bregovića, u Guči će se i ove godine naći najbolji trubački orkestri, poznate ličnosti iz sveta muzike, filma i politike.
 
"Bregovićeva muzika omiljena je među stranim državljanima, kojih je sve više na našoj muzičkoj manifestaciji, tako da će njegov koncert biti pun pogodak", rekao je direktor Centra za kulturu Adam Tadić. Organizatori Sabora trubača u Guči polako su već započeli pripreme, a za ovogodišnji sabor najavljuju mnogo iznenađenja.

Boban Marković, Goran Bregović, Dejan Petrović i mnoga druga trubačka imena pronela su slavu Srbije širom sveta. Tokom saborskih dana muzika se čuje ulicama Guče, na koncertima, binama, ispred Doma kulture i na stadionu održavaju se brojna takmičenja u starim zanatima, kao i predstavljanje tradicionalnih običaja.
 
"Sabor nikada neće prestati da neguje srpsku izvornu tradiciju. Poseban segment ovogodišnjeg programa posvetićemo izložbi narodnih rukotvorina, slikarima, vajarima, književnicima, istoričarima... Priredbama koje neguju srpsku izvornu pesmu i igru, obradovaćemo saboraše koji su zbog toga u Guči. Sa druge strane, svesni smo da je svake godine sve više mladih, pa ćemo obezbediti i za njih adekvatan programski sadržaj", ističe Tadić.

Sabor trubača u Guči prošle godine je, po proceni organizatora, posetilo preko 600.000 ljudi. Najviše ih je bilo na Cecinom koncertu i na finalnom takmičenju. Popilo se milion litara piva, pojelo 1.500 jagnjića i prasića i oko 60.000 porcija svadbarskog kupusa. Iz Guče je nakon desetak dana trubačkog ludila izneto oko 150 tona smeća.
 
Sabor tubača posetili su gosti iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika, čitave Srbije i sveta. Čak su u malu varoš stigli ljubitelji trube iz dalekog Konga.

Autor: B.B.
Izvor: Blic

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>