Bugari grade branu oko antičkog grada na dnu jezera (Foto)

Na dnu veštačkog jezera Koprinka, u središnjoj Bugarskoj, krije se antički trački grad Seutopolis, sagrađen za vreme vlade kralja Seuta III u 4. veku pre nove ere.

Bugari grade branu oko antičkog grada na dnu jezera (Foto)Grad je bio mali, sagrađen na ranijoj naseobini, i nije bio baš pravi grad, već više sedište kralja i njegovog dvora.

Otkriven je slučajno 1948. godine, za vreme izgradnje brane Koprinka po kojoj je nastalo jezero i dobilo ime. Pre nego što će ona biti puštena u rad, detaljno su je istražili arheolozi.Bugarski arhitekta Žeko Tilev predložio je 2005. godine da se Seutopolis otkopa, prezerira i rekonstruiše, tako što će se oko grada podići kružna brana u nivou vode, čime će ovo mesto dospeti na UNESKO listu i napraviti od njega turističku destinaciju par ekselans.Turisti bi pristizali pomoću brodića, a zid prečnika 420 metara bi im omogućio da posmatraju grad sa visine od 20 metara, a imao bi i viseće vrtove, staklene liftove, restorane, kafee, radnje, ateljee i tako dalje.Noću bi bio osvetljen, stvarajući na taj način spektakularan prizor.

Autor: S.P.
Izvor: Telegraf

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:

Komentari

Osam tehnologija koje će omogućiti život na Marsu!

Osam tehnologija koje će omogućiti život na Marsu!

Planeta Mars je vekovima centralna tačka ljudske mašte i želje za istraživanje. Ovaj "crveni kliker" izvor i tema je mnogih priča, a poslednja u nizu dolazi iz pera Endija Vira koji je pretočen u novo ostvarenje Ridlija Skota – Marsovac: Spasilačka misija 3D.

Tekstualna vest9. oktobar 2015

Orloj - Astronomski sat u Pragu

Orloj - Astronomski sat u Pragu

605. godišnjica astronomskog sata u Pragu! Orloj, astronomski sat, ima specijalan mehanizam i brojčanike koji pokazuju relativne položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete.

Tekstualna vest9. oktobar 2015

Ostalo

Smešno