Bugari grade branu oko antičkog grada na dnu jezera (Foto)

Na dnu veštačkog jezera Koprinka, u središnjoj Bugarskoj, krije se antički trački grad Seutopolis, sagrađen za vreme vlade kralja Seuta III u 4. veku pre nove ere.

Bugari grade branu oko antičkog grada na dnu jezera (Foto)Grad je bio mali, sagrađen na ranijoj naseobini, i nije bio baš pravi grad, već više sedište kralja i njegovog dvora.

Otkriven je slučajno 1948. godine, za vreme izgradnje brane Koprinka po kojoj je nastalo jezero i dobilo ime. Pre nego što će ona biti puštena u rad, detaljno su je istražili arheolozi.Bugarski arhitekta Žeko Tilev predložio je 2005. godine da se Seutopolis otkopa, prezerira i rekonstruiše, tako što će se oko grada podići kružna brana u nivou vode, čime će ovo mesto dospeti na UNESKO listu i napraviti od njega turističku destinaciju par ekselans.Turisti bi pristizali pomoću brodića, a zid prečnika 420 metara bi im omogućio da posmatraju grad sa visine od 20 metara, a imao bi i viseće vrtove, staklene liftove, restorane, kafee, radnje, ateljee i tako dalje.Noću bi bio osvetljen, stvarajući na taj način spektakularan prizor.

Autor: S.P.
Izvor: Telegraf

Izvor: Svet Plus

Komentari

Tragična sudbina mlade mame

Tragična sudbina mlade mame

Džo Gilhrist je mlada majka koja je zbog pozajmljenje četkice za šminkanje koju je pozajmila od svoje najbolje drugarice, ostala trajni invalid. 

Tekstualna vest8. april 2015

Pogledajte šta se dogodi kada skuvate Koka-kolu! VIDEO

Pogledajte šta se dogodi kada skuvate Koka-kolu! VIDEO

Koka-kola odavno važi za napitak koji nije nimalo zdrav, ali to ne sprečava ovu multimilionersku kompaniju da nastavi sa proizvodnjom i marketingom, jer upravo prodajom ovih proizvoda neko zarađuje velike količine novca.

Tekstualna vest8. april 2015

Potresna priča mladića koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Potresna priča mladića koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Sedamnaestogodišnji Andrej je pre nešto više od godinu dana ostao bez majke, koja mu je bila jedina u životu. Umrla je od raka, dan uoči njegovog 16. rođendana. Andrej ne poznaje svog oca. Samo je jednom, kao mali, pokušao da ga kontaktira, ali otac nije želeo da ga upozna.

Tekstualna vest7. april 2015

Ostalo

Smešno