Zdravlje

Ljubav

​Doktor upozorava: Pivo nikako ne treba piti na velikim vrućinama! Ovo je razlog

Zbog tropskih vrućina u Srbiji upaljen je crveni meteo alarm. 

​Doktor upozorava: Pivo nikako ne treba piti na velikim vrućinama! Ovo je razlog Foto: PexelsU danima kada temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, briga o zdravlju postaje prioritet. Visoke temperature mogu ozbiljno ugroziti naše zdravlje, pa je važno znati kako se zaštititi i prepoznati opasne simptome na vreme, dr Goran Popović objasnio nam je kako da se zaštitimo tokom vrelih dana, ali zbog čega treba izbegavati alkohol, posebno pivo na veliikim temperaturama. 

"Kada napolju imate 40 stepeni, naravno da nećete klimu držati na 32 stepena, ali je vrlo bitna aklimatizacija. Držite u prostoriji nekih 27 stepeni, neće biti mnogo. Ne treba preterivati i nemojte spuštati ispod 25. To je neka donja granica komfora kada organizam može da se adaptira, jer ako dugo boravite u toj hladnoj prostoriji pa izađete napolje bez neke aklimatizacije, zaista možete da doživite kolaps," rekao je doktor, a potom objasnio šta znači aklimatizacija:

"Mnogi ljudi u kolima drže veoma nisku temperaturu i onda kada izađu iz auta padnu i izvrnu se pored njega. Ako već planirate izlazak napolje iz kancelarije, automobila, kuće, podignite temperaturu na tih nekih 27 stepeni. Biće vam manji toplotni šok kada izađete na 40 stepeni," dodaje.

Ukoliko na velikim vrućinama morate da idete negde, doktor savetuje da se sve obaveze završe do 10 sati

"Ako baš morate da izlazite u podne, birajte senovitu stranu ulice. Ako nema senke, obavezno stavite šešir ili kačket na glavu. Poželjno je kačket okrenuti naopako kako biste čuvali vrat, jer kroz njega prolaze krvni sudovi, a osunčavanje vrata dovodi do kolapsnog stanja zbog širenja krvnih sudova. Pokvasite glavu i kačket, jer ćete manje ugroziti glavu. Moramo znati da naš mozak najviše trpi, kao i srce i ceo organizam. Kada se krvni sudovi u mozgu prošire, krvni pritisak pada i dolazi do kolapsnog stanja, što može dovesti do raznih povreda. Nosite sa sobom obavezno flašicu vode koja ne mora biti zaleđena; čak mnogi lekari tvrde da mlaka voda bolje hladi, iako to nikome od nas ne deluje kao razumno objašnjenje. Takođe, nemojte unositi alkohol." - kađe doktor i objašnjava zbog čega nije poželjno piti čak ni pivo na velikim vrućinama:

"Pivo potencira znojenje, koje će da ohladi kožu i potpuno će vas iscrpeti, jer gubite tečnost i elektrolite. Kada unosite tečnost, morate nadoknađivati i elektrolite da ne bi došlo do disbalansa. Savetujem da se pije magnezijum, jer on stabilizuje rad srca. Ne treba piti samo običnu vodu, može i gazirana, jednu ili dve čaše, jer ona sadrži dovoljno elektrolita koje ćete nadoknaditi. Hidratacija je iznad svega. Vrlo je važno znati koja je količina potrebna. Na ovoj temperaturi, potrebno je piti do 3 litre vode dnevno, a oni koji rade na otvorenom, moraju piti po šest ili sedam litara vode, jer mnogo gube toplotu znojenjem."

Doktor Popović je objasnio razliku između sunčanice i toplotnog udara

"Sunčanica nastaje ako smo duže vreme bili na direktnom suncu nezaštićeni. Ako glava nije zaštićena, prvo se javlja glavobolja, malaksalost, nestabilnost, vrtoglavica, nesvestica, i na kraju padanje u nesvest. Može doći do mučnine, povraćanja i povišene temperature. Sve je to posledica direktnog izlaganja suncu. Kod toplotnog udara dolazi do pregrevanja organizma i uprkos tome što počinjemo da se znojimo tokom pregrevanja, to nije dovoljno da ga rashladimo, dolazi do klonulosti ili padanja u nesvest"  - kaže doktor i dodaje:

Najčešće je to posledica boravka u neklimatizovanim prostorijama. Simptomi mogu biti slični kao kod sunčanice, iako se kod toplotnog udara prvo javlja malaksalost, klonulost i povišena temperatura, pa tek onda povišena temperatura, mučnina i glavobolja. Kod obe situacije, glavna pomoć je skloniti se sa sunca ili iz te pretople prostorije. Ohladiti se vodom, polivati telo vodom, unositi vodu, pri čemu ne treba unositi odjednom velike količine tečnosti. Ako primetite da su vam usta suva i da ne možete da se znojite, popijte jednu čašu vode, a onda na svaka dva minuta po par gutljaja, jer ćete na taj način dovesti organizam u stanje rehidratacije i nećete ga preopteretiti velikom količinom tečnosti," zaključio je dr Popović u emisiji "Uranak" na televiziji K1. 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>