Ostalo

Sme�no

Najtopliji grad danas: Toplotni talas pogodio Srbiju, asfalt gori!

Čačak je danas bio najtopliji grad u Srbiji, gde je toplotni talas podigao temperaturu na neverovatnih 45 stepeni, zbog čega su ulice bile gotovo prazne.

Najtopliji grad danas: Toplotni talas pogodio Srbiju, asfalt gori! Foto: FreepikToplotni talas u Srbiji: Čačak dostigao 45 stepeni, ulice prazne, građani traže spas na bazenima i pored reka. Lekari apeluju na oprez.

Toplotni talas stigao je u Srbiju i doslovno zapalio gradski asfalt. Danas je u Čačku, na jednom od termometara, temperatura na suncu dostigla neverovatnih 45 stepeni, što je razlog zbog kojeg su se na ulicama našli samo oni koji su morali.

"Kad izađete napolje, dočeka vas neverovatna vrelina, ne može da se diše. Imate osećaj da sve gori. Izašla sam do prodavnice, ali sam se pokajala što sinoć nisam kupila sve što mi treba," kaže za RINU Čačanka Sanja Mitrović.

Možda vas interesuje:
Ova popularna aplikacija troši najviše baterije na vašem telefonu!Čačak 45 stepeni
Foto: Freepik


Ulice su gotovo prazne, iako je radni dan. Bašte kafića su gotovo bez gostiju, a i poslovni objekti retko beleže posete mušterija. Čak i jutarnja temperatura u Čačku bila je visoka, preko 20 stepeni.

"Broj ljudi koji su danas prošli pored radnje i ušli unutra mogao bi se izbrojati na prste jedne ruke," kaže radnica zaposlena u butiku na glavnom trgu.

Mnogi su potražili spas od vreline na Gradskim bazenima, plaži pored reke Zapadne Morave, ali i na reci Kamenici koja protiče kroz okolna sela. Lekari apeluju da se građani ponašaju u skladu sa vremenskim uslovima i da hronični bolesnici izbegavaju izlazak po najjačem suncu.

 

Saveti:


Ledena voda će vas samo još više ugrejati
Umesto gaziranih pića i kafe – limunada i čajTrik sa ventilatorom i vodom

Ukoliko u stanu nemate klima uređaj, možete se rashladiti i pomoću ventilatora. Prvi i osnovni savet je da se što više sunčevog svetla i toplote zadržite van životnog prostora i to tako što se tokom dana drže prozori zatvorenim i obavezno je spuštanje roletni.

Prostorije je najbolje provetravati noću i rano ujutro. Tokom velikih vrućina, ventilator može biti od velike pomoći. Kako bi ovaj metod bio efikasan, evo jednog trika. Nabavite nekoliko flaša, napunite ih vodom i dodajte po dve-tri kašičice soli u svaku. Ostavite ih u zamrzivaču preko noći. So smanjuje tačku smrzavanja vode, stvarajući izuzetno hladne flaše. Ujutro ih stavite ispred ventilatora, uz obavezno postavljanje poslužavnika ispod njih zbog otapanja.

Preporučuje se i što manje korišćenje električnih uređaja jer isijavaju toplotu. Isto važi i za rasvetu.Koristite mlaki tuš
Ishrana neka vam bude lagana
Nosite odeću svetlijih boja


Možda vas interesuje:
Letnje zadušnice: Običaji i molitva za upokojene!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>