Ostalo

Sme�no

Izazov sa škampi-čučnjem na TikToku: Kako izvesti i zašto je težak!

Saznajte sve o izazovu sa škampi-čučnjem na TikToku - kako se izvodi, zašto je težak i šta vaša sposobnost da ga izvedete govori o vašoj kondiciji.

Izazov sa škampi-čučnjem na TikToku: Kako izvesti i zašto je težak! Foto: Printscreen TikTok/England Lacrosse




Izazov sa škampi-čučnjem postao je viralan na TikToku sredinom aprila 2024. godine. Prikazan od strane fizioterapeuta kao jednostavan zadatak, brzo je postao popularan. Sada ga pokušavaju mnogi, ali samo mali broj ljudi uspeva da ga izvede.


Kako izvesti izazov sa škampi-čučnjem - koraci


Ako želite da pokušate, evo kako se izvodi korak po korak:

Poluklečeći položaj: 

Počnite u poluklečećem položaju, s jednom nogom savijenom ispred vas pod uglom od 90 stepeni, a drugom nogom klečeći na podu iza vas.


Povucite stopalo: 

Uhvatite stopalo zadnje noge i povucite ga ka zadnjici, kao kod istezanja kvadricepsa.


Uspravite se: 

Držeći stopalo zadnje noge, nagnite se napred i pritisnite prednje stopalo kako biste se uspravili. Zadnje stopalo ostaje savijeno iza vas.



Foto: Printscreen TikTok/England Lacrosse​


Zašto je izazov sa škampi-čučnjem težak?

Ovaj izazov zahteva visok nivo snage i pokretljivosti u kukovima, kolenima i gležnjevima, uz poseban naglasak na gluteuse i kvadricepse. Fizioterapeut Jakob Vanden Merendonk objašnjava da je potrebna kombinacija snage i fleksibilnosti da bi se ovaj izazov uspešno izveo.

"Stojeća noga je u nepovoljnom položaju u donjem delu čučnja, što zahteva veliku snagu za ustajanje, dok suprotna noga mora biti u potpunom istezanju kvadricepsa i održavati to istezanje dok se vraćate u stojeći položaj," kaže dr Vanden Merendonk.

Šta vaša sposobnost za izazov sa škampi-čučnjem govori o vašoj kondiciji

Ako uspete da izvedete škampi-čučanj, to pokazuje da imate odličnu ravnotežu, koordinaciju, pokretljivost kukova i kolena, kao i snažne kvadricepse i gluteuse.

"Oni koji mogu da izvedu škampi-čučanj imaju izvrsnu jednostranu ravnotežu i koordinaciju, kao i visok nivo pokretljivosti kukova i kolena," dodaje dr Vanden Merendonk.

Međutim, ne treba da se brinete ako ne uspete u ovom izazovu. Veoma je napredan i postoje mnoge druge vežbe koje možete raditi kako biste ojačali donji deo tela i poboljšali pokretljivost. Pokušajte sa sumo čučnjevima, bugarskim čučnjevima ili iskoracima napred i unazad.

Izazov sa škampi-čučnjem je zabavan i izazovan način da testirate snagu i pokretljivost donjeg dela tela. Bez obzira na uspeh, važno je uživati u procesu i kontinuirano raditi na poboljšanju svoje kondicije.


Možda vas intersuje:
Black cake: Crna torta po originalnom receptu sa Kariba!


@teamenglandlacrosse Team England do the Shrimp / Single Leg Kneel to Stand Challenge. Can you do it?? 🦐 #shrimpchallenge #kneelchallenge #england #lacrosse #womenssport ♬ Get Ready - Steve Aoki Vocal Radio Edit - 2 Unlimited
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>