Svet

Region

Princ Hari odbio poziv bolesnog oca da ostane u kraljevskoj rezidenciji

Princ Hari je odbio poziv svog oca, kralja Čarlsa da ostane u kraljevskoj rezidenciji tokom posete Londonu zbog nedostatka bezbednosnih odredbi, otkriva "The Telegraph". Saznajte više o razlozima iza ove odluke.

Princ Hari odbio poziv bolesnog oca da ostane u kraljevskoj rezidenciji Foto: Pixabay/JeanetteAtherton



Vojvoda od Saseksa, princ Hari, odbio je poziv svog oca da ostane u kraljevskoj rezidenciji tokom posete Londonu ranije ovog meseca, zbog nedostatka bezbednosnih odredbi, saznaje The Telegraph. Princ Harry (39) proveo je tri noći u Londonu povodom proslave desete godišnjice "Invictus Games", ali nije imao priliku da vidi kralja.

Navodno je uputio nekoliko ličnih zahteva za sastanak, ali po dolasku u Veliku Britaniju, izdao je izjavu u kojoj je naveo da se on i njegov otac neće sastati, sugerišući da je kralj bio previše zauzet.

Iako je Čarls (75) pristao na zahtev svog mlađeg sina da ostane u neotkrivenoj kraljevskoj rezidenciji, princ Hari je odbio ponudu jer nije sadržavala bezbednosne odredbe, što bi značilo boravak na vidljivoj lokaciji bez policijske zaštite. Umesto toga, odlučio je da ostane u hotelu, kao što je to činio tokom svih nedavnih poseta, omogućavajući mu da dođe i ode neviđen.


Kraljevske rezidencije su među najbolje zaštićenim imanjima u zemlji, sa naoružanim oficirima stacioniranim na kapijama. Međutim, primarna briga vojvode je nivo sigurnosti izvan ovih imanja. Vojvoda je i dalje razočaran zbog povlačenja njegovog prava na automatsku policijsku zaštitu, što je postalo jedna od najvećih prepreka pomirenju sa njegovim ocem.

Princ Hari je podneo zahtev za sudsko preispitivanje nakon što je Izvršni komitet za zaštitu prava i javnih ličnosti (Ravec) u februaru 2020. izjavio da on i njegova porodica više nemaju pravo na „isti stepen“ lične bezbednosti prilikom posete Britaniji. Umesto toga, stvoren je aranžman „po narudžbini“ koji uključuje procenu svake posete.

Vojvoda je Višem sudu rekao da se oseća "primoran" da se povuče sa kraljevskih dužnosti i napusti Veliku Britaniju. Optužio je Ministarstvo unutrašnjih poslova za „nezakonit i nepravedan tretman” uskraćivanjem automatske zaštite i tvrdi da je tretiran nepovoljno.

Ponudio je da plati za svoje obezbeđenje, ali mu je rečeno da metropolitenska policijska služba nije za iznajmljivanje. Izgubio je pravni spor u februaru, što mu je ostavilo procenjeni pravni račun od preko milion funti. Gospodin Justice Lane je insistirao da Ravecova odluka nije bila iracionalna ili proceduralno nepravedna.

Princ Harry sada mora da obavesti najmanje 28 dana unapred o svojim posetama Velikoj Britaniji, uključujući sve detalje o putnim aranžmanima, kako bi komitet mogao da proceni njegove bezbednosne zahteve. Odbijen mu je skoro svaki zahtev, osim u retkim prilikama kada je putovao na ili sa kraljevskog događaja, kao što je krunisanje.

Prilikom povratka u februaru, imao je policijsku pratnju od aerodroma Hitrou do Klarens Hausa na sastanak sa kraljem, ubrzo nakon što je monarhu dijagnostikovan rak. Međutim, nakon odlaska iz rezidencije u hotel, nije imao nikakvu zaštitu.

Vojvoda smatra da trenutno nije u mogućnosti da dovede svoju ženu ili decu u Veliku Britaniju jer ne može da garantuje njihovu bezbednost. Frustriran je što je njegova ponuda da plati sopstvenu zaštitu odbijena.

Najavljujući svoju nameru da uloži žalbu na presudu sudskog preispitivanja, njegov portparol je rekao: „Vojvoda ne traži preferencijalni tretman, već pravičnu i zakonitu primenu Ravecovih sopstvenih pravila, obezbeđujući da on dobije istu pažnju kao i drugi.“

Princ Hari  veruje da kada se povukao sa kraljevskih dužnosti u januaru 2020. godine, komitet nije uspeo da se pridržava sopstvene pisane politike sprovodeći potpunu analizu rizika. „Vojvodov slučaj je da takozvani 'proces po narudžbini' koji se primenjuje na njega nije zamena za tu analizu rizika“, navodi se u saopštenju.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>