Ostalo

Sme�no

Proslava Svetog Nikole Čudotvorca - Običaji i značaj u Srpskom narodu (VIDEO)

Sveti Nikola Čudotvorac je izuzetno poštovan u srpskom narodu i često je izabrana porodična slava. Ovaj običaj verovatno potiče još od vremena kada je hrišćanstvo počelo da se širi, ali je zvanično poznato da se slavi od 13. veka, nakon reformi koje je sproveo Sveti Sava.

Proslava Svetog Nikole Čudotvorca - Običaji i značaj u Srpskom narodu (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram



U Srbiji postoji oko 1.120 crkava posvećenih Svetom Nikoli, a zajedno sa crkvama koje slave letnji praznik Svetog oca Nikolaja (Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, 9/22. maj), broj se penje na oko 1.311 crkava. Zbog velikog broja hramova posvećenih ovom svecu, mnoge porodice slave upravo Nikoljdan kao svoju slavu. Običaj porodične slave je važan verski i društveni događaj koji okuplja porodicu, prijatelje i rodbinu.





Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram/Sveti Nikola


Običaji proslave:



Molitva: 

Slavlje se obično održava u domovima uz molitvu koju predvodi domaćin slavlja.


Zdravice:

Tokom proslave, članovi porodice izgovaraju zdravice u čast Svetog Nikole i svojih predaka.



Lomljenje slavskog kolača: 

Centralni deo proslave je lomljenje slavskog kolača, čime se simbolično obeležava blagostanje i prosperitet porodice.





Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram/Sveti Nikola




Gostoprimstvo i darovi:

Porodice obično pripremaju posna jela prilagođena njihovom socijalnom statusu. Gosti obično donose skromne darove poput voća, cveća ili slatkiša.


Običaji za decu:

Deca se tradicionalno daruju orasima, jabukama i slatkišima na dan Svetog Nikole. Veruje se da ih Sveti Nikola ostavlja u cipelama ili pored prozora dok spavaju.


Značaj Svetog Nikole:

Sveti Nikola Čudotvorac bio je poznat po svojoj milosrdnosti i istinoljubivosti. Bio je zaštitnik putnika, siromašnih i zanatlija, što ga čini veoma poštovanim svetiteljem u srpskom narodu.

Ovaj svetac ostaje centralna figura u srpskoj tradiciji, inspirišući zajednice širom zemlje da nastave da slave i čuvaju običaje koji su duboko ukorenjeni u njihovoj kulturi.

Možda vas interesuje:
Recept za Ričet - Tradicionalno jelo od pasulja!



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>