Ostalo

Sme�no

Na Veliki petak ova hrana treba da se nađe na stolu!

Razni se običaju veruju za ovaj dan, ali prema kanonu, potrebno je  da se na današji dan suzdržimo od hrane i pića sve do zalaska sunca.

Na Veliki petak ova hrana treba da se nađe na stolu! Foto: YouTube printscreen/Pink TV



Danas je Veliki petak, najtužnijih dana u hrišćanstvu. Dan kada je prema verovanju Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti. 

Veliki petak je dan koji se posebno pamti u hrišćanstvu jer se tada obeležava raspeće Isusa Hrista, smatrajući ga jednim od najtužnijih dana u religiji. Pravoslavni vernici su pozvani da provedu taj dan u strogoj asketi, bez ikakvih proslava, čak i ako su već bili u postu tokom Velikog Vaskršnjeg posta.

Ovaj post je stroži u poređenju s Božićnim postom. Naime, prema običajima, riba se jede samo na dva praznika - Blagovesti i Cveti, dok se ostatak vremena praktikuje post na vodi, izuzev subote i nedelje. Ipak, mnogi su zbunjeni kada je reč o tome šta tačno treba da jedu na Veliki petak. Postoje različita tumačenja i priče koje dodatno komplikuju stvari. Prema kanonu, hrana koja se konzumira tog dana trebala bi biti isključivo pripremljena na vodi: kuvano povrće, sveže ili suvo voće, hleb, med i kuvani pirinač, prenosi Still.

Često se greši misleći da su dozvoljene posne grickalice, ali i one sadrže sastojke poput ulja ili margarina. Ni ratluk ni žele bombone nisu preporučljivi zbog sadržaja želatina. U mnogim domovima u Srbiji, međutim, smatra se da je prikladno jesti ribu, riblju čorbu i krompir salatu sa uljem, iako to nije u skladu s pravoslavnim kanonom.

Izbegavanje upotrebe viljuške i noža

Važno je izbegavati soljenje hrane, jer se smatra da dodatno naglašava bol Isusa Hrista. Takođe, tradicionalno je jesti rukama, bez upotrebe viljuške i noža.

Suzdržavanje od hrane

Za vernike koji se strogo pridržavaju Uskršnjeg posta, preporučuje se da se uzdrže od hrane i pića sve do zalaska sunca, osim dece, trudnica i bolesnih osoba.

Sveštena lica naglašavaju da post u pravoslavnom hrišćanstvu nije samo fizičko uzdržavanje od hrane, već i od grešnih dela, misli i želja.


Slične vesti:  ​Veliki petak: Dan tuge i poštovanja. Da li je dozvoljeno farbanje jaja?

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>