Recepti

Ljubav

Francuski slani kolač je toliko dobar da ga treba poslužiti uz predjelo!

Zamislite da se probijate kroz hrskavu koru, otkrivajući bogatu unutrašnjost punu ukusnog sira, sočne šunke i pikantnih maslina. Ovaj francuski slani kolač je prava eksplozija ukusa koja će oduševiti vaše nepce. 

Francuski slani kolač je toliko dobar da ga treba poslužiti uz predjelo! Foto: Printscreen Youtube/ConaborCookingJournal




Francuski slani kolač sa svojom jednostavnom pripremom i sofisticiranim ukusima, savršen je za sve prilike - bilo da je to običan dan ili posebno okupljanje. Ne čekajte specijalnu priliku da ga napravite, ovaj kolač je toliko dobar da ga možete poslužiti kao predjelo uz bilo koji obrok! 

Saznajte kako da ga napravite ovo savršenstvo, korak po korak u nastavku. Bon appétit!


Potrebno za francuski slani kolač:

1 1/2 šolja brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice začina ukupno ( majčina dušica, ruzmarin, bosiljak, origano i lavanda)
1/2 kašičice krupne morske soli ili fino mlevene soli
1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
4 jaja
1/2 šolje običnog jogurta
60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 šolja rendanog tvrdog kačkavalja
100 g  iseckane kuvane šunke
 85  očišćenih zelenih ili crnih maslina





Uputstvo za pripremu slanog kolača:



Zagrejte rernu na175°C. Namastite kalup za hleb dimenzija 23 x 12 cm. Postavite na dno i dve duže strane kalupa traku od papira za pečenje.

U velikoj posudi za mešanje, umutite brašno, prašak za pecivo, začine, so i biber. U drugoj posudi umutite jaja, jogurt i maslinovo ulje. 

Sipajte smesu preko suvih sastojaka i mešajte, koristeći špatulu, dok se sve ne sjedini. Dodajte sir, šunku i masline i lagano promešajte. Prebacite smesu u pripremljeni kalup za hleb. Koristite špatulu da izravnate površinu.


Pecite dok hleb ne nabubri i ne dobije zlatno smeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 15 minuta. 




Foto: Printscreen Youtube/Artemis Make




Povucite za papir za pečenje da izvadite hleb iz kalupa, koristeći nož ako je potrebno. Prebacite na rešetku za hlađenje i ostavite da se potpuno ohladi.

Isecite hleb na kriške i poslužite na sobnoj temperaturi ili ga zagrejte u rerni zagrejanoj na 150°C 10 minuta pre posluživanja.



Čuvanje slanog kolača: 

Ukusi ovog francuskog slanog kolača se razvijaju dok odstoji, što ga čini još boljim sledećeg dana. Ako možete, napravite ga unapred, ostavite da se potpuno ohladi, zatim ga čvrsto umotajte u providnu foliju. Zagrejte u rerni zagrejanoj na 300°F (150°C) 10 minuta pre posluživanja.

Francuski slani kolač može se čuvati u frižideru, dobro umotan, do 1 nedelje, ili zamrznuti do 1 meseca.


NAPOMENA: 

Smesa se takođe može peći u dva manja kalupa za hleb 15 x 9 cm otprilike 25 minuta, ili u standardnom plehu za mafine. 

Obložite pleh papirom za pečenje. Podelite smesu između čašica i pecite 20 minuta, ili dok korpice ne budu lagano zlatne boje i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Ovaj francuski slani kolač je toliko dobar da ga slobodno možete poslužiti uz predjelo na vašim porodičnim okupljanjima.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>