Style

Ljubav

Kada se farbaju jaja za Vaskrs: Na Veliki četvrtak, Veliki petak ili Veliku subotu?

Poslednja nedelja pre Vaskrsa, koja se u pravoslavlju naziva strasna, donosi užurbane pripreme za najradosniji hrišćanski praznik.

Kada se farbaju jaja za Vaskrs:  Na Veliki četvrtak, Veliki petak ili Veliku subotu? Foto: PixabayU Srbiji, ovi dani su posvećeni posebnom običaju - farbanju vaskršnjih jaja. Dok se u nekim krajevima tradicionalno farbaju na Veliki petak, u drugima se preferira Veliki četvrtak ili Velika subota. Različiti običaji i rituali prate ovu tradiciju, ali etnolozi ohrabruju da nema previše prostora za greške, jer se jaja mogu farbati od četvrtka do subote.

Etnolozi ipak kažu da ne možete mnogo da pogrešite, jer se jaja prema našim običajima, mogu farbati od Velikog četvrtka do Velike subote.


Foto: Pixabay

„Jaja se farbaju na Veliki petak, ponegde i na Veliki četvrtak“, potvrdio je za Danas Saša Srećković, etnolog, iz centra za nematerijalno kulturno nasleđe Etnografskog muzeja u Beogradu, a otkrio je još neke zanimljivosti o tradiciji ukrašavanja jaja u Srbiji.

„Na jajima preovlađuju biljni i geometrijski motivi (detelina, đurđevak, lala, ruža, list jagode). To je uglavnom zbog proleća i obnavljanja prirode, koji se poklapaju s periodom Vaskrsa. Nešto su ređe (barem u našoj zbirci u muzeju) predstave životinja (pile, zec, ribe) koje takođe predstavljaju obnovu života, ali posredstvom prethodne ritualne žrtve (nekada se na Veliki petak ubijao zec, pa se pojeo za Vaskrs), kaže Srećković.

Još su ređi motivi s ljudskim likovima, ali se radi o veoma starim motivima (npr. lik neveste s Kosova i Metohije, kao simbol plodnosti, ili lik orača s ralom i volovima na uskršnjem jajetu iz Šapca).

Uz to često idu pisane poruke HV VV (Hristos voskrese ! Vaistinu voskrese !), osoba koja šara ponekad upiše svoje ime ili ime ili inicijale osobe kojoj je namenjeno; godina šaranja takođe.

Na Kosovu je od davnima bila poznata tradicija lepog ukrašavanja jaja (uglavnom su geometrijski i zoomorfni motivi). Često se na jajima iz ovih krajeva pojavljivalo i drvo života.

Farbanje jaja za Uskrs u Srbiji

„Bojeno jaje nagoveštava radost, život, trajanje, uskrsnuće iz mrtvih i život nebeski, ljubav i poštovanje“, kaže prof. dr Vesna Marjanović, etnološkinja i antropološkinja, koja je za Novu govorila šta zapravo znače uskršnji običaji, zašto farbamo jaja, ali i šta sve to govori o našem društvu i načinu života kroz vekove.

„Crkva je zvanično prihvatila bojenje jaja tek od 12. veka. U južnoslovenskim krajevima, kao i u Srbiji, pominju se bojena jaja u 16. veku. Najverovatnije bojena jaja, posebno obojena crvenom bojom, imaju starije poreklo od šaranih jaja jer se pominju i u zagrobnim kultovima kod starih evropskih naroda od 4. veka nove ere. Poseban značaj u narodu imalo je i zadržalo se do danas crveno jaje. A ta prvobitna crvena boja u prošlosti se do početka 20. veka dobijala iz korena biljke broć tako što se koren ove biljke kuvao. Kasnije su jaja bojena u varzilu. I druge prirodne sirovine, najčešće biljke, korišćene su za bojenje, poput kuvanja jaja u vodi u kojoj su potopljene ljuske crnog luka, lišće oraha ili spanaća, koprive, cvet maslačka, čađ. Danas se jaja boje pomoću kupovnih anilinskih boja i boje se, pored crvene, i u zelenim, plavim, žutim, ljubičastim, i drugim tonovima.“

Slične vesti: Farbanje vaskršnjih jaja tehnikom Tie Dye! Prekrasne dugine boje! (RECEPT)

Viber

Autor: J.B
Izvor: Svet Plus/Espresso

Povezane vesti:


>