Region

Svet

Legendarni srpski fudbaler Džon Bilbija sada je biljka!

Od fudbalske legende do borbe za život, srpski fudbaler Džon Bilbija i njegova potresna priča o posledicama australijskog fudbala. Otkrijte kako je ovaj nekadašnji sportski heroj postao simbol borbe protiv opasnosti koje sport može doneti.

Legendarni srpski fudbaler Džon Bilbija sada je biljka! Foto: Printscreen Facebook/Michelle Bilbija





Džon Bilbija, nekadašnji srpski fudbalski as, danas je u vegetativnom stanju, a njegova supruga Mišel otvoreno je progovorila o njegovom teškom zdravstvenom stanju. Njihovi sinovi su prestali da gledaju utakmice, duboko pogođeni očevim stanjem. Bilbija je već godinama u ovakvom stanju, posledica je brojnih udaraca koje je doživeo na terenu.

Možda vam ime Džon Bilbija nije poznato, ali definitivno bi trebalo da bude! Ovaj rođeni Srbin je jedna od najvećih zvezda australijskog fudbala, sporta koji je kombinacija ragbija i fudbala. Australijanci ga obožavaju, a ovaj sport je najpoznatiji i najomiljeniji na celom kontinentu. Priča o ovom srpskom sportisti sada je odjeknula širom sveta.

Džon Bilbija je rođen 1959. godine, a njegovi roditelji Mirko i Slavica Bilbija su se preselili u Australiju neposredno pre njegovog rođenja. Džon je prvih šest godina igrao fudbal, a onda su ga prijatelji upoznali sa australijskim fudbalom. Kada se odselio iz roditeljske kuće, rodbina ga je videla na nacionalnoj televiziji kako igra ovaj nepoznati sport. “Bili smo šokirani. Znali smo da Džon igra fudbal, ali nismo znali šta je ova igra. Bili smo u šoku kada smo ga videli na televiziji, odmah smo pozvali njegovog brata da proverimo da li je to on”, ispričao je otac Mirko Bilbija pre tridesetak godina australijskim medijima.

U nedavnom intervjuu za australijske medije, njegova 43-godišnja supruga Mišel je govorila o teškom stanju u kojem se nalazi Džon Bilbija. On je nepokretan, nesvestan, ne može sam da se hrani, da ide u toalet… Kao biljka je, a sve zbog brojnih udaraca u glavu zadobijenih tokom karijere. Mnogi očekuju da će Mišel tužiti ligu i klubove u kojima je igrao, ali kako ona kaže, to joj neće vratiti muža u normalno stanje. “Iskreno, ja sam iznenađena što je on i dalje sa nama, ali sada je samo senka sjajnog čoveka kakav je bio. Svetla su mu upaljena, ali unutra nema nikoga”, rekla je Mišel u potresnom intervjuu.

Bilbija je odrastao u zapadnom delu Sidneja, oblasti koja je poznata po svojoj multikulturalnosti. Ovaj deo grada je dom za mnoge imigrante, uključujući i srpsku zajednicu. Bilbija je bio poznat po svom sportskom duhu i ljubavi prema fudbalu, što je bio ključni faktor u njegovom uspehu u australijskom fudbalu. Njegova priča je inspiracija za mnoge mlade sportiste, ali je i tužan podsetnik na opasnosti koje sport može doneti.

Njegovi roditelji su prvobitno bili protiv njegovog bavljenja australijskim fudbalom, strahujući od povreda. “Na početku su roditelji verovali da ću se baviti fudbalom, sportom koji su voleli i poznavali iz Srbije”, jednom je prilikom izjavio. Nažalost, njihovi strahovi su se obistinili, mada niko nije mogao da predvidi ovakav ishod.

“Predviđali smo da će mu sa godinama biti potrebne operacije kolena i da će razviti artritis, ali nismo očekivali ovo. Došao je do tačke gde ne može sam da jede, ne može da govori niti da se oblači. Potrebna mu je konstantna nega”, kaže njegova supruga. Ni njihovi sinovi ne prolaze lako… Odrasli su gledajući oca kako igra na terenu i voleli su australijski fudbal, ali sada ne mogu da izdrže ni sekundu gledanja neke utakmice. “Više ne žele da gledaju utakmice. Pre nekoliko dana mi je jedan sin rekao: ‘Mrzim tu ligu zbog svega što su uradili tati!’”

Danas mu je 65 godina, a sa 56 godina, lekari su mu na rutinskom pregledu dijagnostikovali rani stadijum demencije. Nekadašnja zvezda timova kao što su Balmen, Paramata, Vestern Saburbs i verovatno najpoznatiji tim u državi, Saut Sidnej, tada je shvatio šta ga čeka. Redovni udarci u glavu tokom karijere su morali da ostave posledice, a on je odmah supruzi rekao strašne reči. Pristao je da donira mozak za medicinska istraživanja nakon smrti. “Rekao mi je: 'Neka ga uzmu, meni je svakako beskoristan!”, ispričala je Mišel i dodala: “Nadam se da će se nešto dobro desiti posle istraživanja na kojima će biti iskorišćen”.

“Sastala sam se sa advokatom i objasnila mu šta su mi lekari rekli. Da je sve to posledica udaraca u glavu. Džon, Jan Roberts i Mario Feneh su zajedno bili u timu, a sada svi imaju probleme sa mozgom. Da li neko misli da je to samo slučajnost?”, pita se Mišel Bilbija, a onda objašnjava zašto ne želi da tuži bilo koga: 

“Pobeda na sudu neće vratiti Džona na staro. Ne želim njihov novac, ne vidim svrhu u tome.”

Činjenica je da mnogi igrači NFL-a nakon karijere suočavaju sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, ali rizici australijskog fudbala još uvek nisu dovoljno poznati onima koji se bave ovim sportom. “Da je bio svestan opasnosti, nikada se ne bi posvetio australijskom fudbalu. Danas, među igračima ne postoji dovoljna svest o tome. Oni su danas veći i jači nego što su bili osamdesetih kada je Džon igrao. Igra se ubrzala i igrači trpe teže udarce. Samo kad bi bili svesni šta im se može dogoditi”, ističe supruga najpoznatijeg srpskog igrača australijskog fudbala.

Džon Bilbija je imao priliku da se konsultuje sa renomiranim neurohirurgom, doktorom Benetom Omaluom, čiji je život bio predmet filma u kojem ga je tumačio Vil Smit. On je objasnio da zapravo jedan jak udarac nije glavni problem. “Bio je fantastičan, objasnio nam je da nokauti zapravo nisu glavni problem, već konstantni udarci koji uzrokuju pomeranje mozga. Pogledajte igrače NFL-a, oni nose kacige i ne gube svest, ali se konstantno udaraju i zbog toga trpe oštećenja na mozgu”, naglašava supruga.
 

Pitanje koje muči hiljade muškaraca: Kako se rešiti ljubavnih ručica?

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/mondo

Povezane vesti:


>